fredag, februari 24, 2006

Hyllning till Systembolaget

Jag har fått kritik för att jag är negativ så nu tänkte jag passa på att ösa beröm istället. Jag brukar inte heller skriva särskilt kontroversiella saker (möjligen när jag då och då propagerar för republik men det har ännu ingen klagat på) men nu tänkte jag göra ett undantag. Jag vill hylla Systembolaget.
Idag tänkte jag köpa vitt vin i kvartersbutiken, fanns 4 sorter att välja på. Ingen verkade särskilt intressant så jag struntade i att köpa. Dom hade kanske 15 sortes rödvin. Rött vin är mycket populärare än vitt här i Spanien, ofta blandar man det med Casera , en läsk som påminner om Sprite det kallas då tinto de verano.
Visst på större affärer har dom större urval av vin men det finns enbart spanska viner med undantag för champange och kanske någon dyr bordeaux. Visst finns det gott om goda spanska viner men lite variation är faktiskt inte fel. Ska man ha ett vin av någorlunda kvalitet kostar det nästan som på Systembolaget iallfall. Visst kan man komma billigt undan med 5 liters plastdunkar med rödvin för 2 € ,under 20 kronor. Men hur det vinet är knappast en smaksensation.
Visst finns här specialaffärer med större utbud och spanska staten bryr sig inte om man vill göra en beställning över nätet.
Visst kan man köpa öl, vin, sprit dygnet runt alla veckans dagar här. Är affären inte öppen kan man alltid gå in på en bar och köpa en flaska att ta med hem. Ringer man efter en pizza eller kinamat kan man beställa en eller ett par flaskor om man har lust.
Men måste jag välja mellan ett stort och brett sortiment som når ut till minsta byhåla och möjligheten att handla dygnet runt är valet inte svårt. Självklart väljer jag stort och varierat sortiment som når ut överallt.I Fnöskebo och Knäckebröhult har du tillgång till samma sortiment som den som bor i centrala Stockholm. Det gäller knappast för den som bor i en liten by på spanska landsbygden jämfört med Madrid.
För att hitta min favorit whisky Laphroaig skulle jag antagligen få leta runt lite, men den finns säkert någonstans. Jag har inte varit på jakt än. Jag är ingen större alkoholkonsument numera men tycker att det är väldigt gott med ett glas vin , en öl eller en liten Laphroaig eller Highland Park ibland.
Sen tycker jag väl att Systembolaget skulle kunna ha öppet även på söndagar och kanske senare på kvällen men för mig personligen känns det inte som någon viktig fråga. Iallfall i numera förmodligen hade jag tyckt annorlunda när jag var 20 år och var ute och festade mycket.

Hörde förresten en berättelse om en spanjor som var på tjänsteresa till Sverige. Vet inte om den är sann eller inte. Spanjoren hamnade iallfall i en liten stad i södra Sverige. På kvällen när han kom fram ville han gå ut och äta men nästan allt var stängt. Till slut lyckades han hitta en öppen pizzeria där han åt pizza och drack husets vin. Vinet var från Australien. Han blev så impad av att ha blivit serverad vin ända från Australien så det var det han berättade om resan när han kom tillbaka till Spanien. Han hade också köpt "peoples beer" men den smakade inget särskilt, som vanlig öl.

5 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Det här med vad som är ett negativt och vad som är ett postitivt inlägg beror lite på hur man ser på det. Detta inlägg skulle man kunna se som antingen att det är positivt för att det hyllar Systembolaget (jag säger också "heja Systembolaget", möjligen med en liten reservation för dess priser), eller också som negativt för att det kritiserar svårigheten att hitta bra vin lokalt i Spanien. På samma sätt skulle man säkert kunna se tidigare "negativa" inlägg från dig som positiva. Till exempel skulle ju ett inlägg som kritiserar den globala uppvärmningen kunna ses som en hyllning till och ett värnande om Tuvalu och Maldiverna. Är glaset halfullt eller halvtomt? Beror på hur man ser det.

9:47 em  
Blogger Thérèse said...

Mango -vis som alltid. Du har så rätt så rätt men idag är mitt glas definitivt helfullt :-) Gott spanskt vitt och japanska kompisar har lagat gott japanskt käk hemma.
Även om jag inte vill att Tuvalu och Maldiverna ska försvinna skulle jag gärna vilja ha ett trevligare klimat i Sverige. hur löser man det?

11:32 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Nu vet jag - Vi får bygga ett växthus över Sverige, som håller sig inom Sveriges gränser!

11:58 em  
Anonymous Anonym said...

jag tycker också om bolaget, herregud vilket utbud de har! och om de int ehar hemma kan de ju nästan alltid ta hem. jag vill ha det kvar! bara för att folk inte kan ha framförhållning och måste köpa sitt vin kl21 på väg till förfesten ska väl inte vi andra behöva lida (dvs bli tvingade att köpa billigt, men skitdåligt, rödtjut på seveneleven)

8:35 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - jag håller med men naturligtvis skulle bolaget kunna ha bättre öppentider. Fast själv tycker jag inte det är så knepigt att planera sina inköp. Jag tror att Bolaget med sitt utbud kommer att finnas kvar även om man i Sverige skulle tillåta ICA , Konsum och Seveneleven att sälja öl, vin , sprit.

Mango - jag har för mig att jag har läst om att ryssarna under Sovjet-tiden höll på med forskning som skulle göra klimatet i Moskva trevligare. Men jag kommer inte ihåg hur dom skulle göra. Kanske kan man hyra in någon gammal ryss från den här forskningen som kan hjälpa till att fixa trevligare klimat i Sverige (och Madrid just nu)

12:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home