fredag, januari 12, 2007

se och göra i Madrid

En tjej som ska till Madrid i vår frågade mig vad man ska se , göra och hänga där. Det finns hur mycket som helst att se och göra i Madrid så det beror ju lite på smak och intresse. Jag ska skriva ner några tips och ni som läser och känner till Madrid får gärna komma med flera. Om jag kan ger jag gärna tips om Madrid , så det är bara att fråga.


Björnen vid Puerta del Sol

På det vackra torget Plaza Mayor ett stenkast från Puerta del Sol (där flera metro-linjer stannar) ligger en stor turistbyrå där man kan få mycket tips och gratiskartor över stan. Turistbyråns gratiskartor är precis lika bra som dom man köpe för 5-10 € i tidningskiosker. Från Puerta del Sol utgår gudiebussar som tar en runt i staden och ger guidning på olika språk. Det finns två olika turer och köper man en biljett gäller den för obergränsat åkande på båda turerna hela dagen. Kan vara ett bra sätt att få en överblick över stan och lära sig lite om den.


Puerta del Sol

Plaza Mayor och kvarteren runt omkring är väldigt vackra men packade av turister och restauranger och barer tar ofta rejäla överpriser. Fast visst är det mysigt att sitta på uteserveringarna på torget. Ett tips är att gå till det närbelägna torget Plaza de Santa Ana. Hit hitta inte riktigt lika många turister så det är mer lokal prägel och humanare priser på mat och dryck. På dom smala gatorna mellan kring Puerta del Sol och Plaza Mayor finns ett relativt stort utbud av restauranger från hela världen tex. japanskt , indiskt , italienskt , schweiziskt, kubanskt ,kinesiskt, irlänskt , turkiskt och mycket annat . Alla är långt ifrån dyra. Så gott som alla har menyer med priser uppsatta på utsidan så man kan kolla vad dom har och vad det kostar innan man bestämmer sig.


Plaza Mayor

El Corte Ingles som är en stor varuhuskedja som finns runt hela Spanien har ett stort varuhus vid Puerta del Sol. Inte något speciellt. Ganska dyrt. En hel del märkeskläder. En trappa ner utanför mataffären finns en stor och fin delikatessbutik för den som vill köpa med sig spanska deliktesser hem. På gågatan i närheten finns en del andra stora varuhus som bland annat FNAC som har billiga böcker och dvdfilmer. Även HM , Zara , Mango och andra välkända klädkedjor ligger i närheten.


El Corte Ingles med julskyltning

Vill man hitta lite roligare och mer udda affärer är stadsdelen Chueca ett bra ställe att leta. Chueca är också känt som Madrids gayområde. Här finns också många mysiga tapasbarer. Äta tapas ska man absolut inte missa när man är i Madrid. Här är en länk till ett inlägg jag skrev om tapas och namn på dom vanligaste tapasrätterna. Tapasrätterna ligger ofta framme bakom bardisken så man kan titta och peka på det man tycker ser gott ut. Perfekt om man inte kan spanska. Beställ in flera och dela på. Vill man haen större portion beställer man en raciones.
Vill man äta en rejäl måltid så är menu del dia bra och prisvärt. Brukar finnas på dom flesta spanska resturanger och serveras oftast mellan vissa tider. Man kombinerar ihop sin mltid genom att välja mellan eller antal förrätter , huvudrätter och efterrätter. Bröd och nästan hur myckt vin eller annan dryck man vill ingår alltid. Kostar mellan 6-20 € beroende på ställe. Billigare bortanför dom stora turistområdena.


bar

Stadsdelarna Chueca och Malansaña har en del hippa klubbar och kul barer för den som vill gå ut och festa. Något man bör göra i Madrid för här finns ett av Europas bästa nöjesliv. Klubbar och discon kan ha öppet till långt in på förmiddagen och riktigt mycket folk blir det inte förrän efter midnatt. Själv har jag dock väldig lite erfarenhet av Madrids berömda uteliv. Jag var väldigt sällan ute när jag bodde där utan det blev mer tapas med familjen

Vill man handla riktigt dyra märkeskläder och gå på dyra ställen där dom rika samlas ska man bege sig till stadsdelen Salamanca.

Är man i Madrid en söndag ska man absolut inte missa den stora loppmarknaden El Rastro. Här finns hr mycket som helst att köpa och kul och trångt folkliv och många små trevliga restauranger och barer om man blir hungrig , törstig och vill vila fötterna. Här är också gott om ficktjuvar så håll noga koll på dina värdesaker. Livligast på förmiddagen. På eftermiddagen när marknaden stänger dyker försäljare med märkeskopor av väskor och solglasögon , parfymer och dvd och cd kopior. Ta metron till La Latina.

Är man riktigt shoppinggalen och vill bege sig till ställen dit få turister hittar kan man ta metro nummer 9 norrut till Barrio de Pilar. Här ligger Centro Comercial la Vaguada som är Madrids största shoppingcenter med cirka 350 affärer. Fast jag tycker personligen att Centro Comercial Plaza Norte 2 som ligger norr om stan är trevligare. Hit kommer man med buss 156 från Plaza Castilla. Här i närheten ligger också ett av Madrids två IKEAvaruhus.

Att åka buss och tunnelbana i Madrid är både enkelt och billigt. Taxi är billigare än i Sverige och lätt att få tag på. Åker man dom officiella grön-vita taxibilarna kör föraren efter taxameter och man blir inte lurad.


gata i centrala Madrid

I Madrid finns några av världens finaste konstmuseum. Prado som ligger på Paseo de Prado när tågstationen Atocha är ett måste precis som Centro del Arte de Reina Sofia alldeles vid Atocha. Prados samlingar innehåller äldre kända konstnärer som Velazquez , Murillo , El Greco med fler. På Centro del Arte de Reina Sofia kan man se nyare verk av kostnärer som Picasso och Dali. Snett emot Museo del Prado.
Thyssem är Madrids trdje stora konstmuseum. Det är en privatsamling som innehåller många kända konstverk från hela världen och det ligger vid museo del Prado. Fortsätter man Paseo del Prado lite längre upp kommer man till Plaza Cibeles där den berömda Cibelesstatyn som blivit en symbol för Madrid står. Metrostationen här heter Banco de España.
Jag har också hört att kungliga slottet Palacio Real vid Plaza Oriente ska vara fint och värt ett besök men jag har själv bara sett det från utsidan.


Cibeles

Är man intresserad av fotboll kan man gå och se Real Madrid spela på Santiago Bernabeu stadion i norra delen av stan. Metrostationen har samma namn som stadion. Kan man inte gå på en match så finns det möjliget att besök arenan , gå guidade visningar och se en utställning om klubben på dagtid.


Santiago Bernabeu

I det stora grönområdet Casa del Campo straxt väster om centrum finns ett fint zoo och ett stort tivoli.
Blir man trött på staden och vill se lite grönt är den stora Retiro parken en perfekt plats att söka sig till. Den är mysig att promenera runt i och ha picnic i men man kan inte räkna med att vara ensam.

Madrid kanske inte är en stad där det finns så mycket man MÅSTE se och göra utan mer en stad där man promenerar runt , njuter av atmosfären och folklivet , äter tapas och sitter på barer och caféer.

Är man i Madrid flera dagar tycker jag man kan använda åtmnstone en dag till en utflykt utanför stan. Min favorit är den gamla staden Toledo 7 mil söder om Madrid. Hit går bussar och tåg nästan hela tiden och resan tar en timme.Andra trevliga utflyktsmål är Aranjuez 4 mil öder om staden och det gamla klosterslottet El Escorial några mil nordväst om staden. Båda nås lätt med lokaltåg RENFE från tågstationen Atocha


Toledo

14 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilken fin och bra Madridguide du har skrivit ihop!

3:19 em  
Anonymous Anonym said...

Vilken fin och bra Madridguide du har skrivit ihop!

3:22 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - tack , jag fick verkligen Madrid-längtan när jag satt och skrev och valde bilder till inlägget.

3:58 em  
Anonymous Anonym said...

Vilken bra guide med mânga praktiska tips!

4:33 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - tack , det var kul att skriva. Men nu sitter jag här och längtar till Spanien ...

4:40 em  
Anonymous Tanja said...

Tack så jättemycket för all information! Jättesnällt av dig, verkar vara en underbar stad!

10:35 em  
Anonymous Anonym said...

Ååååh, jag blir alldeles sjuk av längtan! Om jag inte var förtjust i Madrid innan skulle jag garanterat bli det efter att ha läst ditt inlägg! Superbra och heltäckande. :)

11:06 em  
Blogger Thérèse said...

Tanja - Madrid är verkligen en helt underbar stad. Du kommer helt säkert att ha jättekul. Det här inlägget var hur roligt som helst att skriva så det r bara att fråga mer om du vill. Kan ag så svarar jag mer än gärna.

Pumans dotter - Tack , jag blev också alldeles sjukav längtan när jag skrev och valde bilder. Dom flesta är egenhändigt fotade och min dotter syns t.o.m på en av om fast det ärnog få som ser.

7:40 fm  
Blogger 70-tals Per said...

apropå bilden med lejonen vid cibeles. Minns att nån kanal körde elefantkyrkogård med gamla dockukändisar. En kille vid namn biffen och några andra var i Madrid och fick välja varsin dag vad dom ville göra. En tjej ville se lejonen vid cibeles varpå biffen sa "vadå lejon? Välkommen till göteborg" (lejontrappan). Biffen valde att sitta i en park och supa minns jag.

1:29 em  
Anonymous Anonym said...

Är det hon vid el oso y madroño?

2:11 em  
Blogger Thérèse said...

Per - kul historia , fast Cibeles är mycket finare än Lejontrappan i Madrid. Lite synd att sitta och supa i en park om man bara har några dagar i Madrid. Finns ju mycket annat kul att se och göra.

Pumans dotter - det är korrekt

3:10 em  
Blogger 70-tals Per said...

ja sitta i en park kan man ju göra var som helst i världen. Vadå finare? Det är ju bara några gamla lejonskulpturer.

Åka bussturen från sol tycker jag man skall göra (man får bla se lejonen då). Har åkt (röda) turen 4 gånger tror jag. Fast hörlurarna som ingick i priset var skräp. Sitt bara och titta och strunta i den fåniga engelska rösten som pratar nonsen som "once upon a time this was the most beautiful place in the world!" osv

12:30 fm  
Anonymous Anonym said...

bra start

8:26 em  
Anonymous Anonym said...

Har precis anlant till Madridoch vet inget om staden . Fick en fin inkorsport genom ditt inlagg. Tack.

6:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home