tisdag, augusti 15, 2006

tips

Nadia har skrivit så bra om flyktingar att jag rekommenderar alla att surfa dit och läsa. Hon tipsar också om två böcker av Nina Solomin som jag har läst och skulle vilja tipsa om.

Precis som Cliff Hanger tycker jag att verklighet är grejen. Nina Solomins böcker är exttremt mycket verklighet.

Gränsen handlar om afrikanska flyktingar som försöker ta sig in i Europa via Sydspanien och Kanarieöarna. Så här skriver Bokus om den:
"Förra året anlände 7 000 båtflyktingar till den spanska charterön Fuerteventura. På stränder där turister ligger och solar, flyter också drunknade migranter i land. Fuerteventura är en miniatyrbild av Europa. Varje år försöker hundratusentals människor med risk för sina liv ta sig hit över gränserna. De drivs av drömmen om att skapa en bättre framtid.

Nina Solomin har rest till Kanarieöarna, Madrid, Andalusien och den spanska enklaven Ceuta i norra Marocko. Här möter hon människor som är rättslösa, eftersom deras existens i Europa betecknas som illegal. Med sin personliga, litterära reportagestil tränger hon in i en värld som är okänd för de flesta av oss. Gränsen är en nyfiket utforskande reseskildring, där verkligheten bakom nyhetstelegrammen träder fram och får mänskliga ansikten.
"

Ok Amen handlar om chassiderna , ultraortodoxa judar i New York. Nina Solomin levde med dom en tid och skildrar deras sätt att leva mycket bra och fängslande i boken. Som jag om jag ska vara ärlig bara har läst delar av men i övermorgon åker jag till Sverige. Då ska jag inte bara sova hur mycket som helst utan också läsa allt jag längtat efter att läsa men inte kunnat få tag i här

Så här skriver Bokus om Ok , Amen
"I Williamsburg i New York bor chassiderna, de ultraortodoxa judar som lätt känns igen på sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Chassiderna konserverar en gammal religiös värld och tillbakavisar det moderna västerländska samhällets värderingar och levnadssätt. Trots att de bor i hjärtat av en världsmetropol lever de mer eller mindre isolerade från sin omgivning.

När Nina Solomin flyttar till Williamsburg väcks hennes nyfikenhet på denna judiska kultur och den religiösa fanatismens mänskliga och sociala mekanismer. Mot alla odds lyckas hon efter månader av envist arbete hitta en spricka i deras mur mot omvärlden. Boken om hennes tid med chassiderna ger en unik inblick i en radikalt annorlunda kultur och mentalitet
."

När jag ändå är inne på tips måste jag passa på att tipsa om ett helt underbart blogginlägg om träskor med sköna bilder skrivet av 70-tals Per . Förresten heter träskor sueco på spanska vilket även betyder svensk.


Mannen i träskor är från 70-tals Pers blogg


Även den här klassiska snygga skon är från 70-tals Per


samt den här lite mer moderna

12 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Du har helt rätt. Tragedin är ju inte bara bâtfärden. Om de klarar livhanken fortsätter problemen.
En del blir deporterade till sina hemländer och fâr börja om frân noll. De fâr spara i flera âr för att kunna betala en plats pâ de bräckliga farkosterna.
Om de lyckas hâlla sig undan fâr de ta vilket jobb som helst och blir grymt utnyttjade. Kvinnorna hamnar ofta i prostitutionen.

70-tals Per är helt sanslös! Har han nâgon slags fotografiskt minne, eller sâ? Jag hade inte skänkt de mâlade träskorna en tanke sen -75 :-)

8:58 em  
Blogger Nadia said...

Vilka tjusiga träskor! Sådana vill jag också ha! Det var faktiskt rätt länge sedan jag ägde ett par..kanske börjar bli dax att investera i ett par nya.

Nina Solomin är grymt bra! Jag hoppas hon skriver en till bok snart, jag kommer läsa allt hon skriver för ovavsett vilket ämne hon tar sig an blir resultatet väldigt bra.

9:22 em  
Blogger Pumans dotter said...

De längst ner var ju riktigt söta! Var kan man beställa ett par? ;D Jag hade bara enfärgade när det begav sig.

11:23 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - javisst är det en tragedi.
Just träskoinlägget kom till i förrgår när vi satt och pratade i parken när barnen lekte. Sen letade han upp bilder och skrev ihop texten idag. Han har dåligt minne när vi pratar om saker som hände för 5-10-15 år sen , men barndomen och 70talet verkar han komma ihåg allt i detalj

Nadia - klart du ska investera i ett par ! Kan ju vara bra att ha om du ska vara finklädd någon gång eller när du går på disco. Säkert bekvämt att dansa i träskor
Nina Solomin har gjort repotage och program för P1 också bl.a ett om flyktingar i Ceuta som har varit grymt bra. Jag ska köpa och läsa hela Ok , Amen när jag kommer till Sverige om 2 dagar

11:26 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - jag hade också bara enfärgade. Visst är dom söta. På 70-tals Pers blogg finns länkar där du kan beställa skorna tror jag.

11:27 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag konstaterar att vi svenskar alltså är träskor i Spanien och kålrötter i England. Tragiskt.

10:07 fm  
Blogger Pumans dotter said...

Cliff hanger: Tragiskt var ordet! Dessutom finns det ett talesätt i spanskan som heter hacerse sueco (träsko/svensk) och betyder ungefär låtsas att man inte har sett, hört eller förstått, spela dum helt enkelt. :/

11:32 fm  
Blogger Nadia said...

Ett par blommiga träskor på discogolvet var ingen dum idé! Jag kan nog i alla fall räkna med att vara rätt ensam om dem.

11:54 fm  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - japp kålrötter och träskor det är vi.

Pumans dotter - jag vet att uttrycket hacerse sueco finns för jag har skrivit ett helt blogginlägg om det in januari tror jag (kan rota fram det) ska ha sitt ursprung från 1600-talets religionskrig i Europa. Svenskar som fångades in kunde inte tala något begriplgt språk och ska därför ha släppts , något som spreds och andra började göra sig svenskar. Iallfall är det vad Tomas Gustafsson skriver i boken Sol och Skugga

Nadia - du lär garnaterat vara ensam på dansgolvet med blommiga träskor och blir någon för närgången har du ett effektivt vapen. En träskospak på smalbenet är inte skönt.

12:13 em  
Blogger Pumans dotter said...

Therese: Det vore kul att läsa ditt inlägg om suecos.

Sol och Skugga? Den boken har jag inte hört talas om. Jag har läst Madrid - staden som aldrig sover och jag har faktiskt också ett signerat exemplar av Kuba-boken på spanska: Cuba-socialismo con salsa.

1:57 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - jag ska rota fram det och länka. Sol och Skugga är en jättebra bok om Spanien som jag verkligen kan rekommendera. Förmodligen den mest heltäckande och bästa bok som skrivits om Spanien på svenska.
Jag har läst Cuba socialismo con salsa på svenska och den är också hur bra som helst.

2:04 em  
Blogger Pumans dotter said...

Tack för att du tar dig besväret med länken!
Jaa, nu hittade jag den när jag sökte: Spanien-Sol och Skugga heter den visst. Ska försöka få tag i den. :)

2:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home