söndag, augusti 13, 2006

böcker

Fick den här listan av Cindy Eftersom det här är min blogg och jag är rebell , tar jag mig friheten att svara flera böcker om jag tycker det behövs. Det här passar ju en bokmal som mig för jag har ungefär 1000 böcker i min ägo och lånar sjukt mycket på biblioteket.

One book that changed your life:
Oj, det är nog flera stycken faktiskt. Kanske främst Frantz Fanons Jordens Fördömda och även Arne Naess bok om Gandhi. Så får jag kanske nämna Egalias döttrar av Gerd Brantenberg även om det var längesen jag läste den, en bok jag tycker alla män borde läsa , tyvärr har jag inte lyckats få någon man jag känner att läsa den men ett antal kvinnor. Även Vadana Shivas böcker Skydda eller skövla och Kriget om vatten. Kanske även Hans Abrahamssons Det gyllene tillfället. Borde även nämna Roger Viklunds Den Jesus som aldrig funnits , kanske förändrade den inte mitt liv men den sammanställde i bokform vad jag redan var övertygad om.

One book you´ve read more than once:
Även det är nog ganska många till exempel Gabriel Garcia Marquez Hundra år av ensamhet , Salman Rushdies Midnattsbarn som den som gillar Marquez bara måste läsa. Paula av Isabel Allende , Alf Henrikssons Historieböcker om Sverige och Antiken (Sveriges historia , Antikens historia) Mina drömmars stad - serien av Fogelström Harry Potter böckerna på svenska , engelska och spanska , alla barnböcker jag läst för barnen hur många gånger som helst och många fler.

One book you´d want on a desert island:
Det är nu man ska vara smart och svara "en jäkligt tjock överlevnadshandbok" men det verkar ju tråkigt. någon tjock bok som tar tid att läsa ut. Jag är ju väldigt förtjust i att läsa böcker av antika författare så Herodotos Historia passar ju bra liksom Thukydies Kriget mellan Athen och Sparta och klassiker som Iliaden och Odyssén , dom kan för övrigt även inkluderas i svaret ovan.

One book that made you laugh:
Det är förmodligen en hel del men en som nyligen fått mig att skratta är Priset på vatten i Finistère av Bodli Malmsten , skrattade också mycket när jag läste Mikael Niemis Populärmusik från Vittula

One book that made you cry:
Oj, det var svårt men ska jag bli personlig så läste jag allt jag kom över om autism när min son precis hade fått sin diagnos och då grät jag hur mycket som helst. Speciellt när jag läste självbiografier som Äpplen , stjärnor och linser av Susanne Schäfer , En riktigt människa av Gunilla Gerland och There's a boy in here av Judy Barron. Så naturligtvis den otäcka boken Rosario är död av Majgull Axelsson som handlar om barnprostitution på Filipineran. Annars läser jag inte så mycket som får mig att gråta.

One book you wish you´d written:
Vilken lätt fråga , ett stort komplett tegelstensverk om hela Frankrikes historia på svenska. Jag hade också gärna skrivet en likande serie om den svenska historian som Herman Lindqvist har gjort.

One book you wish had never been written:
Alltså jag har ju läst en och anna dålig bok men smaken är ju olika och jag kan förstå att det finns dom som gillar det jag tycker är dåligt. Så här får jag nog ta en ideologisk bok som kanske har inspirerat många till hemska saker som Adolf hitlers Mein Kampf. Här borde ju även religösa böcker som Bibeln nämnas för inget har orsakat mer krig och lidande genom hitorien än religionen. Naturligtvis är jag för religionsfrihet men jag är emot religionskrig.

One book you´re currently reading:
Just nu läser jag Midnights Children av Salman Rushdie igen , var ett tag sen sist. Idag låg jag vid poolen och läste ur Gillis Herlitz bok Svenskar hur vi är och varför. Ikväll har jag också läst lite ur min kompis Anders Hellströms bok Bringing Europe down to earth. Så har jag precis läst ut Mi pais inventado av Isabel Allende

One book you´ve been meaning to read:
Jag har länge tänkt läsa James Joyces Odysseus men det verkar aldrig bli av. Precis som Cindy ska jag naturligtvis hänga på låset när sista Harry Potter boken släpps.


Den som känner sig manad kan göra en egen lista på sin blogg och tala om det för mig. Den som vill kan ju också göra en lista i kommentarerna. Jag gillar ju som bekant många och långa kommentarer.

9 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Jag gillade verkligen "Populärmusik...". Sâ skarpsynt och träffsäker i en del formuleringar att man verkligen brister i skratt, som när rockmusiken kom till byn, t.ex.
Jag läste den i Malagas bländande sol, och jag lyckades ändâ känna lite av det svenska vemodet... som när de ligger pâ isen i vägkorsningen och tittar pâ stjärnhimlen.

10:01 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - ja den är jättebra , som jag skrattade när jag läste den. Trots att väldigt mycket av min uppväxt i Stockholm och Uppsala såg väldigt annorlunda ut känner man igen sig ändå

12:05 em  
Blogger Pumita said...

Jag har också läst "Populärmusik..." och när jag inte smålog så gapskrattade jag! Det är väl mina finska fötter som gör att jag känner igen mig i det där norrländska vemodet och saktfärdigheten, lite funderande filosofiska sättet att se på sig själv och sin omgivning.

1:55 em  
Blogger Blancaflor said...

Jag har försökt, och jag lovar dig, jag kommer aldrig att läsa ut Ulysses av j. joyce. Vet du att sista meningen är pa mer än 50 sidor!!

6:40 em  
Blogger becka said...

Jag är ju precis som du en fan av både Marquez och rushdie, men jag tyckte nog "Morens sista suck" var bättre än "Midnattsbarnen"! "Morens..." gav mig samma känsla som "Hundra år..." Jag ska nog också göra en lista sen.

7:05 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - ja Tornedalen är ju en blandning av finskt och svenskt , känns mycket finskt för mig. Mienkäli (osäker på stavning) som dom talar där är ju slarvigt sagt en sorts försvenskad finska

Blancaflor - haha kan inte säga att du uppmuntarde mig nu... vet inte heller om jag någonsin kommer att läsa den. Har tänkt på det hur länge som helst men ännu inte gjort något seriöst försök

Becka - Morns sista suck är också jättebra , men jag tror nog jag gillar Midnattsbarn lite bättre. Förutom dom har jag läst Jaguarens öga av Salman Rushdie , det är en lättsam och mysig reseberättelse från Nicaragua

11:06 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - jag var lite snabb med tangenterna där , Morens sista suck menade jag naturligtvis men det fattade du ju

1:40 fm  
Blogger Knaster said...

Johoo, jag har visst läst din lista! Jag bara undlät mig att skriva en kommentar, f'låt!

4:18 em  
Anonymous Anonym said...

Very cool design! Useful information. Go on!
» » »

5:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home