måndag, juli 03, 2006

resa ensam

Jag älskar att resa. Långa resor till fjärran destinationer då man är borta länge , eller korta weekendresor i trakten där man bor spelar ingen roll. Visst är det trevligt med resesällskap. Fast jag tycker också om att resa ensam. Jag vill inte ställa resesällskap mot ensamresande och göra någon jämförelse vad som är bäst. Båda sakerna är väldigt trevliga.

Det finns inga platser som känns mer okey att åka ensam eller att åka med sällskap. Fördelarna med att resa ensam är att man kan gå vart man vill , göra vad man vill när man vill. Man behöver inte kompromissa eller ta hänsyn till olika intressen. Man kan också ändra planer precis hur man vill. När man reser ensam är det ganska lätt att träffa nya människor även om det beror lite på vart man reser och vilka språkliga barriärer som finns.

Nackdelarna med att resa ensam är att det är tråkigt att gå ut och äta ensam. Sitta på en restaurang ensam är inte roligt varken i hemstaden eller på resan.
Det kan också vara tråkigt att sitta på hotellrummet själv. Fast när jag har rest ensam har jag tillbringat väldigt lite tid på hotellrummet. Det kan ju också vara skönt att varva ner ensam med en god bok eller en bra film på kvällen.
Sen när man kommer hem kan det kanske vara tråkigt att inte ha någon att dela resans upplevelser med. Jag har inte riktigt upplevt det så utan tycker det går alldeles utmärkt att visa foton och berätta för vänner som inte var med på resan. Men jag har hört andra ensamresenärer uppleva det så.

En sak som kanske kan kännas mentalt jobbig när man är ensam är att komma till en ny plats , kanske jetleggad en konstig tid på dygnet och vara tvungen att leta efter någonstans att bo. Fast jag tycker inte att det känns mindre jobbigt om man är två eller flera som reser tillsammans.

5 Comments:

Blogger Me said...

Jag reser nästan alltid ensam, fast då är det i affärer och jag har dessutom alltid en reservation på hotell.
För några år sedan åkte jag faktiskt till Saipan själv, bara för att använda lite milage-poäng som ändå skulle försvinna vid årsskiftet. En romatisk ö, mitt i Stilla Havet, jag helt ensam och där möter jag en Australiensare som är gift med en svensk fru och talade flytande svenska. Han var också ensam i Saipan för ett IT-relaterat jobb i några månader. Det blev några hårda dagar ihop med honom eftersom jag blev inbjuden på diverse hemmafester hos ortsbefolkningen. Det hade nog aldrig hänt om jag hade haft resesällskap.

8:01 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - visst man kan ju naturligtvis boka hotell oavsett om man åker privat eller i affärer. Det har jag nog oftast gjort så man vet att man har ett ställe när man kommer fram. Då kan man ju ta taxi direkt dit om man är trött och seg.
Kul resa du verkar ha haft till Saipan. Visst är det så att man lättare möter nya människor att hitta på kul grejer med när man reser ensam fast sen brukar aldrig kontakterna med dom hålla. Man byter mailadresser men det blir liksom inte av att man hör av sig

10:43 fm  
Blogger Ataharis said...

Jag har också rest en hel del ensam. Och jag har uppskattat det! Men det blir en helt annan typ av resa då, och man får förbereda sig på ett annat sätt än om man reser två. På vissa ställen är det inte helt lätt att vara ensam tjej - har fått en hel del skamliga förslag - men har man skinn på näsan och fattar lite om kulturskillnader brukar det gå bra.

Den största fördelen med att resa ensam är just att man träffar så mycket mer människor och får se så mycket mer än annars. Fast jag gillar att göra båda!

12:21 em  
Blogger Anna Malaga said...

Håller med - jag gillar båda.
Att resa själv eller med sällskap är för mig lika stor skillnad som på dag och natt. Jag älskar att observera, t.ex sitta på en fik och titta på folk och riktigt insupa nya miljöer. Det gör man ju bäst själv, med någon annan pratar man ju med varandra minst hälften av tiden.
Å andra sidan är det inte lätt att vara ensam tjej, där avundas jag killarna som har större frihet. De kan gå ner på en lokal bar och ta en drink utan att behöva vara på sin vakt, det måste kännas skönt.

7:26 em  
Blogger Thérèse said...

Trulsa - visst är det trevligt att resan ensam men jag håller med om att man vill vara förberedd och påläst , fast det vill jag alltid vara när jag reser någonstans

Anna - ja det beror ju på vart man åker och så får man ju använda sunt förnuft. Även om det kanske är svårare som tjej är det lättare när man är 35 år än 20 iallfall...

11:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home