lördag, maj 06, 2006

cigaretter

En sak som slog mig när jag var på min lokala livsmedelsaffär idag är att här kan man faktiskt inte köpa cigaretter i mataffärer. Det finns inte i någon mataffär här.
Att det har tagit så lång tid för mig att komma på det får jag väl skylla på att jag inte röker och därför aldrig letar cigaretter. Känns till och med lite underligt att skriva om cigaretter som icke-rökare.
Men i Sverige finns cigaretter vid kassan i alla livsmedelsbutiker.

Vill du köpa cigaretter i Spanien får du gå till en estanco dvs. tobaksaffär. Där säljer dom i allmänhet bara cigaretter , frimärken och ibland busskort. Inte tidningar, godis, läsk , glass, lotter , konservburkar och annat som finns på svenska tobaksaffärer.

Ett annat ställe där man kan köpa cigaretter är i automater. En automat finns nästan på varje bar , restaurang eller café. Det är aldrig långt till en öppen bar i Spanien så man behöver inte gå och vara röksugen om cigaretterna tar slut.
Jag kan ändå inte låta bli att undra varför det rökliberala Spanien där "alla" röker inte tillåter försäljning av tobak i livsmedelsaffären

Inte heller dagstidningar eller tidskrifter kan man köpa i en vanlig livsmedelsaffär här. Man får gå till bokhandeln eller någon av alla dom tidningskiosker (som har ett utbud som en mindre bokhandel) som finns överallt

10 Comments:

Blogger Efva said...

Men kan det inte ha lite med att göra som det va förr här att det va så uppdelat... slaktare, bagare, ja du vet. Och att det sitter kvar mer där? Jag är helt glad att det finns kvar här i Lund. Vi har specialbutiker för det mesta och tack och lov har dom överlevt än så länge. Det är annorlunda och bra att gå till en affär som har en specialité. Slaktaren kan ju kött om man säger så. Och i tidningsbutiken finns verkligen hela världen att läsa. Fast det är ju smidigt såklart att ha allt på ett ställe. Supermarket du vet. ;)

Det finns ju ciggautomater överallt ute på ställen men jag vet att det va ett himla gnäll om dom. Man får ju inte sälja tobak till folk under 18 men va gör du om du driver en caféverksamhet på dan där det ju självklart finns folk som är yngre som hänger... I ett obevakat ögonblick så är det nån som varit framme och köpt ett paket iaf.

Jag tycker att det hade varit charmigt om dom gamla automaterna hade kommit tillbaka. Du vet dom med glaslucka som man kunde öppna efter att man betalat och som hade allt möjligt från kondomer till mackor. Dom saknar jag.

1:22 fm  
Blogger Thérèse said...

Jo det kan nog stämma. Här i Sydeuropa så finns det generellt mer specialbutiker. Man köper kött hos slaktaren grönsaker hos grönsakshandlare o.s.v. Men jag tror att det finns en lag här som förbjuder cigg-försäljning på livsmedelsaffärer. Dels har jag hört det men inte kollat upp det och dels tror jag att man skulle se det någonstans om det var tillåtet.

Ja gamla automater är charmiga. Här kryllar det av automater men dom flesta är moderna. Då tänker jag inte på cigarett-automater för dom får inte stå ute på gatan och i metron utan vatten , läsk , godis , smörgås. Men jag har aldrig sett en kaffeautomat annat än på sjukhuset. Fast här är det aldrig långt till en öppen bar där man kan få en god kopp kaffe billigt

1:31 fm  
Blogger Per said...

Allt slutar på "eria" här, carneceria, cerveceria (den viktigaste specialisten;)), papeleria, fast "estanco" borde ha hetit tabaceria i konsekvensens namn samt att det låter mycket bättre än estanco. Fast personligen tycker jag supermarkets (gärna enorma) är det bästa, där man kan handla allt även TV, grill kläder och grönsaker.

11:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej, och tack för ditt tips! Jo, det brukar väl vara så om man bokat resan "i ett svep", där det är bokade joint-tickets.
Men mitt flyg till Amsterdam går 7 timmar efter att jag (enligt utsatt tid) ska landa i Köpenhamn och de har "egentligen ingenting med varandra att göra".
Men det kanske inte spelar någon roll...? Man kanske ska lämna fram sin nästa flygbiljett redan i Tokyo iaf.?
Ursäkta om jag får det att låta som om jag tror att du är en flygexpert ;), men du kanske hade fler tips med denna info "på hand"? :P

12:17 em  
Anonymous Anonym said...

Det är samma sak i Frankrike. Inga cigaretter i mataffären, bara hos cigrattförsäljarna, les tabacs. Ofta är det kombinerade bar - tabac - pmu - presse, det vill säga ett kafé/bar med cigarett- och spelhörn (som i filmen Amélie från Montmartre) och tidningsförsäljning. Ibland bara bar - tabac, och ibland presse - tabac.
Jag röker inte heller och har inte jättekoll, men jag tror inte att det finns cigarettautomater här. Tror att det är förbjudet...

11:44 em  
Blogger Thérèse said...

Cocotte - här finns inga tobakshörnor på barer som man kan se i Frankrike och filmen Amelie från Montmartre. Däremot har alla barer cigarettautomater. Men jag har aldrig sett en bar som säljer tidningar , det får man gå till en tidningskiosk (finns verkligen överallt och har fantastiskt utbud , som mini-bokhandlar) , tidningsaffär eller bokhandel för att köpa.

1:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Inte heller glass! Det är något jag sökt efter många gånger, att köpa en glass i samband med handling i matvarubutiker. Även dem får man köpa i en "kiosko".

I övrigt måste jag säga att du tar upp intressanta funderingar i din blogg, det är kul att läsa!

7:53 fm  
Anonymous Anonym said...

Det verkar nästan som att det är något vi sticker ut med det där med att sälja cigaretter lite var stans. När jag tänker efter så är nog det där med tobaksaffärer väldigt vanligt. Förutom exemplen ovan så upplevde jag det i Ukraina.

I sverige håller vi istället hårt i vodkaflaskorna. Men vodka går ju att köpa var man vill i tex spanien, ukraina, polen osv..

9:48 fm  
Anonymous Anonym said...

Fast jag vet att kag har handlat cigaretter på en bensinmack i spanien....

9:51 fm  
Blogger Thérèse said...

Emma - tack , kul att du gillar bloggen

Sofia - svenska tobaksaffärer är annorlunda mot utländska för dom är ofta som minilivs och har mycket mer än tobak. Om du har handlat cigg på spansk bensinmack så borde dom ha det på mackar här. Jag tror det när jhag sitter här och tänker efter men jag har väldigt dålig koll , jag röker ju inte själv så det här inlägget kändes en aning mysko att skriva;)

2:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home