söndag, april 02, 2006

kinarestauranger

Det är lustigt att nästan vart man än kommer i världen så finns det alltid kinarestauranger. Även i varje liten svensk småstad finns minst en kinarestaurang. Bara här i min lilla stad straxt norr om Madrid finns hur många som helst. I Sverige har kinarestauranger kanske inte alltid det bästa ryktet , många brukar vara tillhåll för alkisar och ungdomar som inte får köpa öl på andra ställen. Ölen brukar vara billig. Man brukar få rejäla portioner , maten är billig men ibland lite tråkig. Vid många förortstorg i dom större städerna i Sverige ligger en kinakrog full med alkisar och ibland ungdomsgäng.
I göteborgsförorten Västra Frölunda gick jag och en kompis in på en kinakrog , vi tänkte bara dricka nåt så min kompis frågade om det var mattvång. Kinesen som jobbade där började storskratta, vi kikade in i lokalen och där satt bara 5 aspackade alkisar.

I Spanien är inte kinaresturangerna typiska alkistillhåll utan dit går man för att äta. Här är inredningen ofta väldigt mycket kinakrog med guldfiskdammar, lyktor, tavlog, draker och annat. På svenska förorts-kinakrogar är man kanske inte alltid så noga med den inredningen.
Kinamaten här är väldigt bra och dom kör hem mat och dryck (här kan man få öl och sprit hemkört) nästan dygnet runt om man ringer. Så vi brukar beställa ibland.
Nu har jag sett att en av kineserna i närheten egentligen är japan och även har sushi. Måste dit snart. Har sushiabstinens, åt det varje vecka när jag bodde i Sverige. Min favorit är sushi Sendai när Järntorget i Göteborg , ett tips för den som har vägarna förbi.

Den bästa kinamaten har jag ätit i Hong Kong, Macao, Guandongprovinsen i södra Kina samt i Singapore. Där är maten roligare och starkare kryddad och mer varierad än den kinamta som finns i Sverige och Spanien. Jag har ofta funderat på varför inte någon kines i Sverige satsar på att öppna en finare kinakrog med mer autentisk kinamat. Det blir ju allt fler svenskar som besöker Kina och får smak på "riktig" kinamat. En sån krog borde ju vara lönsammare än ett alkishak.
Förutom flera länder i Europa och Asien har jag ätit kinamat i Mexico och Venezuela. Även i mindra städer som Chetumal i södra Mexico och Cumana och Maracay i Venezuela har jag ätit på kinarestauranger.
Varför har kinarestauranger lyckas sprida sig precis överallt och varför har dom blivit alkishak i Sverige?

6 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Jag har inget svar på din fråga om varför kinakrogarna ofta är alkishak i Sverige, men jag kom att tänka på en mycket bra låt av Just D: "87-87", där din bild av kinakrogarna bekräftas. Du får texten till hela låten som bonus.

87-87

Minns du, minns du hur vi satt
och laddade inför ännu en lördagsnatt
i min ruskigt sunkiga första lya
och lyssnade på Imperiets nya
Vi sade vi skulle bli så mycket bättre än dom
och tryckte i oss ännu mera cola och rom
Och sedan körde vi dom alla på raken
Dom blodigaste scenerna i Motorsågsmassakern
Och när vi gick ut var det alltid snö
I alla fall var gång som man stod i kö
med falska leg som ingen godtog
Det funkade bara om gick på kinakrog
Och där kollade man menyn efter billigaste shit
Friterade bananer, och sedan fyra helor vitt
Vad gjorde man inte för att spara?
Så vi kutade därifrån utan att betala
Åttiotalet, åttiotalet
Vad kunde gå snett, vad kunde gå galet?
När Reagan löste tvisterna och Europe låg på listorna
Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen, vart har du tagit vägen?

Vi gick på en klubb som låg på en pråm
med väggar i svart och baren i krom
Där träffade vi Tom och Jerka
Som radade upp dom stora starka
Och efter ett tag så snurrade det bra
Du spydde på snubben i Ratata
Jag hittade en brud, en svår tjej
Hon måste ha bränt tre tuber hårsprej
Och jag gick på en Samantha Fox
och sade att jag var medlem i Ultravox
Men det sista jag minns, det var att jag stod i
rocken och försökte en electric boogie
Bruden gick och och hämtade sin långa rock
när Di Leva började sjunga med sin tejpade lock
Sedan puckade man som en lax i
baksätet på en djungeltaxi
Åttiotalet, åttiotalet
När filmen G var idealet
Kungsan fylldes av kickers
Och det kurrade i magen på snubben i Snickers

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen, vart har du tagit vägen?

När man äntligen vinglade hem
efter att varit borta till fem
med en fjortontaggare som som på armen
i en dubbelsång på hotell Malmen
Åttiotalet, det ljuva
Som ett majackord på en DX7:a
Och allt som som en enda lång
omgång Pac Man, Donkey Kong

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen nu?

Åttiosju, åttiosju
Vart har du tagit vägen, vart har du tagit vägen?

12:53 fm  
Blogger Thérèse said...

haha det stämmer. minns när man gick ut med kompisarna och inte fick komma in någon annanstans än på en kinakrog som hade mattvång. Man beställde 6 stora stakr och en vårrulle!

12:55 fm  
Blogger Per said...

el mango: Det var en fantastisk lat for att vara fran 80-talet! Jag far hitta pa en lat fran 77! (fast 87 var jag vael mer i den ratta aldern for att grunda med groggen och ga pa disco).

3:43 em  
Blogger Ataharis said...

Jag provade kinamat i Idaho, och det var det absolut läbbigaste jag någonsin ätit. Jag är sällan kräsmagad, men det gick faktiskt inte att få ner. Allt var dränkt i någon slags parodi på sötsur sås, som var mer som gelé eller sirap och knallröd av färgämnen, och dessväre smakade allt sött och inget annat. Dessutom var det något knallrött hyvlat över alla rätter, vi blev aldrig på det klara med vad det var.

Läbbigt var ordet. Får se vad jag gillar turkisk mat nu!

1:36 fm  
Blogger Thérèse said...

Turikisk mat tror jag är gott. Jag har inte jättekoll på typska turkiska rätter men jag får lite känslan av nåt likande som libanesikt meze. Gott.
Sån där parodi på sötsur sås som är som knallröd sirap har jag sett på en stor mataffär här i Spanien. Såg verkligen läskigt ut. Hur mycket färgämnen som helst

1:54 fm  
Blogger Thérèse said...

Jag har faktiskt aldrig ätit äcklig Kinamat. Oftast har den varit helt okey. Aldrig så god som i Kina, Hong Kong, Macao och Singapore dock.

Men mysteriet kvarstår. Varför är svenska kinarestauranger så ofta alkishak?

2:03 fm  

Skicka en kommentar

<< Home