söndag, april 23, 2006

Spanska inbördeskriget

12 april 1931 hölls ett val i Spanien där spanjorerna röstade för införandet av republik , en president valdes och en vänster-mitten-regering bestående av ett antal småpartier tillsattes. Två dagar senare avgick kung Alfonso XIII och reste med sin familj till Rom.

5 år senare i gryningen 18 juli 1936 anföll en grupp högerxtrema sammansvurna militärer under ledning av general Francisco Franco den spanska besittningen Melilla i Marocko. På några timmar hade kuppmakarna eller nationalisterna som dom kom att kallas tagit över hela stan. Dom som gjorde motstånd sköt eller fängslades för att senare avrättas. Upproret spred sig snabbt militärer med högersympatier började tillfångata och avrätta liberala politiker , socialister , anarkister , kommunister och fackföreningsledare i sina respektive militärområden

Det spanska inbördeskriget var synnerligen grymt. Många menar att det var det första kriget i historien där civilbefolkningen blev måltavla för arméer. Välkänt är tillexempel bombningen av den lilla baskiska staden Guernica där Fraco fick hjälp av Hitlers tyska flyg att vräka ner 50000 brand och splitterbomder över den lilla staden. Efteråt återstod bara en rykande ruinhög och över 1000 människor hade dött , andra var svårt skadade. Det fanns inga militära anläggningar och fabrikerna utanför staden lämnades oskadda. Bombningen var den första i historian där målet enbart var terror mot civilbefolkningen men fler skulle följa Madrid , Barcelona , London , Dresden , Hanoi , Hiroshima , Nagasaki , Sarajevo , Bagdad ......


När Picasso som befann sig i landsflykt i Paris fick höra talas om Guernica målade han en väldig tavla med samma namn som blev ett manifest över krigets vanvett. Franco hatade tavlan innerligt och den kom inte till Spanien förrän efter hans död. Idag kan man se den på Museo del Arte Reina Sofia i Madrid.

Frivilliga från hela världen åkte till Spanien för att kämpa på republikens och nationellas sida, dock var det förstnämnda vanligast. De 40000 från 53 nationer som slogs frivilligt för republiken organiserades i så kallade internationella brigade. I dessa brigader fanns det cirka 500 svenskar, varav merparten kommunister. Nationalisterna hade stöd av frivilliga ifrån Nord-Afrika och Irland.

Av dom cirka 500 svenskar som reste till Spanien för att slåss mot facsismen var det 200 som aldrig återvände utan dog i Spanien. Många fick uppleva hemska grymheter och mådde mycket dålig när dom kom hem. Egentligen var det förbjudet att resa till Spanien från alla Västeuropeiska länder. I Sverige kunde straffet bli 6 månaders fängelse men jag vet inte om någon någonsin dömdes till det.

Länge såg det ut som om facsisterna skulle misslyckas med sitt uppror , inte minst tack vare alla frivilla som strömmade till. Men styrkeförhållanderna vände när Tyskland , Italien och Portugal gick in i kriget på Francos sida. Slutligen segrade facsistern 31 mars 1939 och Spanien blev en diktarur fran till 1975 då Fraco avled.

En av dom mest kända krigsfotografier någonsin är tagen av fotografen Robert Capa och visar den republikanska soldaten Federico Borrel som stupar för facisternas kulor vid Cordobafronten

Egentligen finns hur mycket som helst att skriva om spanska inbördes kriget. Många böcker har också skrivits och det har gjorts filmer. I Spanien finns under ytan många oläkta så trots att det är 67 år sen kriget slutade. Varje familj har sina mörka minnen , varje datum och varje plats förknippas med ohyggliga grymheter.

När internationella brigaden friade sitt 60 års jubileum 1996 bjöds alla frivilliga som var i livet till Spanien och förärades spanskt hedersmedborgarskap. Man reste också runt och besökte olika platser i Spanien. Vart än dom gamla kämparna kom så väntade folkmassor med blommor och applåder. "Ni är våra hjältar , vi ska aldrig glömma vad ni gjorde för Spanien" upprepade både unga och gamla. 8 svenska frivilliga reste ner och deltog i jubileumet.


republikens flagga

Under Fracos diktatur fanns ingen yttrandefrihet , religonsfrihet , pressfrihet. Alla språk utom spanska förbjöds. Oliktänkande fängslades , torterades eller gick i landsflykt.
När Spanien på 60-talet började satsa på att försöka locka turister till landet var det många som protesterade mot att semestra i en diktatur. I Sverige fanns en rörelse som derv bojkott av Spanien.
på 70-talet skrev Björn Afzeliuz sången Juanita på detta tema. Några rader i sången är

Men här springer ni och göder nåt
Han har bekämpat med risk för eget liv
Så ge er av! Jag är trött på er svängar!
För ni fördröjer bara frihetens stund
Och ni borde veta att turisternas pengar
Är som honung i förtryckarnas mun

Idag är Spanien ett helt annat land än det var under Fracos diktatur så nu finns ingen anledning till bojkott. Så res gärna till Spanien men våga er iväg från stränderna och chaterhotellen för där finns ett helt annat Spanien med en rik kultur och historia väl värd att upptäcka.
Däremot tycker jag att man kan tänka på när man ska ut och resa vilken typ av land man ska till. Är det okey att åka till ett ställe där mänskliga rättigheter systematiskt kränks? Ska man bara ligga på en strand eller shoppa billiga grejer kan man väl lika gärna göra det i ett demokratiskt land.
(fast jag är inte perfekt själv , jag har besökt länder med omtvistade regimer)

8 Comments:

Blogger Nejma said...

Jag håller med dej, man skulle kunna skriva hur mycket som helst om spanska inbördeskriget. Och än är inte allt skrivet... Det finns många hemligheter kvar så historikerna kommer att ha jobb i många år frammöver med att ta reda på vad som egentligen hände. Och det kommer nog att ta flera generationer innan alla sår är läkta.

Spanska inbördeskriget var ju dessutom en träningsarena inför andra världskriget. Flera stater var ju inblandade och kunde använda sina erfarenheter från Spanien i sina egna strategier under andra världskriget.

Jag önskar jag hade tid till att läsa mer om inbördeskriget, men är rädd att det skulle vara alltför hemskt att läsa. En mycket stor del av min släkt blev dödad under kriget.

Hemingway kämpade på republikanernas sida och har skrivit väldigt bra om kriget och folkets lidande. Jag rekomenderar er att läsa hans krigsskildringar!

/Nejma

6:07 em  
Blogger Thérèse said...

Jo jag har läst Hemmingways bok Klockn klämtar för dig som handlar om spanska inbördeskriget. Även George Orwells bok Hyllning till Katalonien är mcket läsvärd.
En film som är väldigt sevärd är Ken Loachs Land coh frihet.
Så finns det en hel del srivet om svenskarna som reste ner som frivilliga bl.a en bok med intervjuver som heter Spanien i våra hjärtan. Jag kommer inte ihåg författaren

8:58 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - tack för tipset. Nej jag har faktiskt inte ens hört om boken. Nu är ju inte mina kunskaper om spanska inbördeskriget så jättestora så jag vet inte om dom räcker för boken. Jag är dessutom sämre på spanska än englska och svenska så är det för krångligt språk orkar jag inte riktigt läsa.

9:59 fm  
Blogger Nejma said...

Tack för tipset Nadia! Ska se om jag hittar den på biblioteket. :-)

Jag skulle gärna vilja se Ken Loach film men har inte riktigt vågat än... Det känns lättare att läsa böcker än se på film iom att ämnet väcker så mycket känslor. Knäppt egentligen, jag var ju inte ens med på den tiden, men jag har hört så mycket om hur det var då så det känns nära på nått sätt.

/Nejma

10:59 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - ja men då ska jag kolla för jag läser ju böcker på spanska så är det inte för knepigt så ska det nog gå. Lite knepigt är okey för då lär jag mig nya ord och uttryck.

Nejma - Land och Frihet är ingen blodigt krigsfilm. Ganska få stridsscener faktiskt. Handlar mest om dom frivilliga som kom till Spanien från olika länder.Men sen är den ju otäck ändå. Alla krig är otäcka och spanska inbördeskriget var ju synnerligen grymt och blodigt. Har man sen en personlig historia med släkt som har dött kan jag tänka mig att det känns ännu värre.
1995 när filmen hade premiär i Madrid lär folk ha suttit kvar tysta i salongen långt efter att eftertexten rullat förbi.

1:07 em  
Blogger Farsan_Baloo said...

Jag har ju just kommit hem från Kina, ett land med tveksam relation till mänskliga rättigheter, och bör således bara hålla käften.

Men, varje gång jag hör, eller läser, Juanita blir jag nostalgisk. Björn A hade en självklar plats i farsans skivbox.

7:17 fm  
Blogger Thérèse said...

Farsan Baloo - jag har också varit i Kina (och några andra länder som är mindre trevliga när det gäller mänskliga rättigheter) så jag borde också hålla käften. Men jag gillar också Juanita och tycker egentligen att det finns en viktig poäng , sen lever man ju inte alltid som man lär

11:26 fm  
Anonymous Anonym said...

Your style is really unique compared to other folks I've read stuff from. Thank you for posting when you've got
the opportunity, Guess I will just book mark this page.
Feel free to surf my site swollen ankles without pain

12:25 fm  

Skicka en kommentar

<< Home