torsdag, mars 30, 2006

storstad

Jag vet inte varför jag gillar storstäder. Inte då bara som resmål utan jag vill verkligen bo i en storstad. Jag är nästan sjukligt attraherad av storstäder. Jag väldigt svårt att tänka mig att flytta till en småstad, iallfall inom den närmaste framtiden men man ska väl aldrig säga aldrig. Det skulle väl helst då vara en småstad eller landsygd nära en storstad och jag ska åka till den större staden ofta. Inte som Uppsalabor eller Malmöbor som pratar om hur nära Stockholm eller Köpenhamn ligger men åker dit 2 gånger om året.Tycker faktiskt att Madrid är en aning litet och skulle vilja flytta till en större stad när jag flyttar härifrån årsskiftet 2007/2008.
Men jag är inte överdrivet shoppingintresserad och jag går inte ut på krogen överdrivet mycket så jag skulle kunna bo i en mindre stad eller på landet.
Fördelarna med en mindre stad eller landet är ju egentligen många man slipper trängsel, bliköer, trafikkaos, avgaser, bostadspriserna är betydligt lägre, det finns få eller inga uteliggare och tiggare, kriminaliteten är ofta lägre mm.
Jag har bott i en småstad , Uppsala, och trivdes ganska bra men jag tyckte stan var lite liten. Tyckte även att Göteborg ,där jag också bott,var för litet. Om jag får välja är nog Stockholm den enda svenska stad jag vill bo i. Men det är inte alltid man kan välja var man vill bo, det beror ju på jobb och skolor och sånt. Självklart skulle jag säkert kunna trivas i Pajala eller Götene om jag hade ett bra jobb, bra boende ,bra kompisar, barnen gick i bra skolor och det fanns kul grejer att göra på fritiden. Men att hitta jobb i glesbygden kan vara knepigt för den som verkligen vill bo där.
Det finns en puls och en tolerans i större städer som jag gillar. Alla typer av människor får plats. Det finns ställen som passar alla. Här i Madrid kan jag tillexempel gå och äta mat från Azerbadjan, Japan, Sverige, Kina, Indien, Cuba, Venezuela, Kenya mfl. och ta en drink på en gaybar, en hawaii-bar, ett ställe med 80-tals nostalig, en designad lyxbar eller vad det nu är. Men det är inget jag gör särskilt ofta.
I vissa småstäder kan det kanske vara jobbigt att vara annorlunda. Folk kan kanske vara dömande. Det kan kanske vara mer likriktat i levnadssätt och klädsel.
Samtidigt så gillar jag att åka ut på landet och komma ifrån stan ibland och att hälsa på vänner som bor på landet eller i små städer. Svensk landsbygd en vacker sommarkväll kan vara så underbart vackert att man blir alldeles tårögd. Det spelar ingen roll om man är bland Skånes rapsfält, Smålands skogar, Bohusläns kust, Upplands landsbygd, Höga kusten eller Lapplands fjäll , alla platser kan vara sagolikt vackra.En känsla man inte får en svensk sommarkväll på Sergels Torg i Stockholm eller Puerta del Sol i Madrid.
Här är bilder på några av mina favoritstorstäder. Tokyo har jag tyvärr inte varit i , än, men jag är säker på att jag kommer att bli förälskad direkt.
Jag har varit i många andra storstäder i Europa, Asien och Latinamerika som är underbara men som inte riktigt har samma känsla som favoriterna. Sen finns det många fantastiska städer i världen som jag ännu inte varit i.

Hong Kong

Singapore

Tokyo

New York

Stockholm

Paris

London

Plaza de Castilla i Madrid

Rom

5 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Apropå att leva i storstaden (med svenska mått mätt i alla fall):
http://rosabloggen.blogspot.com/2006/03/stockholm.html

12:47 fm  
Blogger Me said...

Om du gillar storstäder så kan jag garantera att du kommer att gilla Japan.
En personlig guide finnes dessutom, i form av mig.

7:25 fm  
Blogger Thérèse said...

Nightoholic - åh vad härligt att komma till Japan och få en personlig guide. Det är klart jag ska dit. Mina japanska kompisar här i Madrid tycker inte att jag ska lägga ner så mycket tid på Tokyo utan åka till historiska ställen som Kyoto och Nara

12:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Var är Bangkok?

6:41 em  
Blogger Thérèse said...

Fredrik - Sorry, jag kan lägga in bilder på Bangkok också. Jag var där för 1.5 år sen, bara i 5 dagar dock, och tyckte ganska bra om Bangkok - men det är inget Hong Kong;)

10:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home