fredag, mars 31, 2006

Poliser

I den politiska debatten i Sverige efterlyses ibland fler poliser på gator och torg. Förespråkarna menar att det skulle ge "vanligt folk" en ökad trygghet. Här i Madrid finns otroligt mycket poliser överallt. Förutom poliser finns också vakter, seguridad, på alla tunnelbanestationer, pendeltåg, affärer mm. Vakterna verkar i står utsträckning ägna sig åt att kolla svarta och nordafrikaners väskor och id. Antalet poliser och vakter på stan har ökat markant efter 11 mars 2004
Tyvärr ger poliser i varje gathörn inte en känsla av trygghet utan snarare tvärtom. Man får en känsla av att det måste vara en farlig stad när det finns så mycket poliser och vakter. Madrid är inte farligare än någon annan storstad och att ett terrordåd som det som hände 11 mars 2004 ska hända igen är inte särskilt sannolikt

Att Spanien också haft den väpnade baskiska separatistorganisationen ETA ( Euskadi ta Askatasuna - Baskerlandet och friheten) som sedan 1968 anses ha dödat cirka 800 personer och genomfört diverse bombdåd är säkert en förklaring till en stor poliskår. ETA grundades 1959 och fram till 1968 förde man en fredlig kamp genom att hänga upp den då förbjudna baskiska flaggan på offentligen platser, förstöra spanska symboler och spansk infrastruktur. ETA hade på 60-70-talet ett betydande stöd bland oppositionen mot Franco och den basksiska befolkningen särskilt när de genom ett bombdåd mördade amiralen Luis Carrero Blanco som ansågs vara Francos efterträdare.
Sen Spanien blev en demokrati och Baskien har fått stor regional självständighet har stödet för ETA drastiskt minskat. ETA har inte dödat någon sen 2003 nu men i när jag flyttade hit till Madrid i december genomförde man ett bombdåd. ETA hade placerat ut 3 bomber på kullar i närheten av ringleden runt Madrid. Som så ofta tidigare ringde dom polisen eller media och varnade. Ringleden spärrades av men bomberna hann smälla , inget värre hände än att det dammade och några grästuvor slets upp på kullarna. På TV såg man folk stå nere på den avstängda leden och titta.
24 mars 2006 inledde ETA en permanent vapenvila. Dom ska nu jobba som en vanlig politisk organisation i Baskien. Något som naturligtvis glädjer dom flesta spanjorer och basker. Baskien har på sikt möjlighet att bli en fantastisk turistregion när man lyckats bli av med stämpeln som terrorfäste. Det är otroligt vacker med hav och berg, det är Spaniens mest gastronomiska region med en säregen kultur och språk, här ligger staden San Sebastian som är en av Spaniens vackraste och det berömda Guggenheimmuseet i Bilbao.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

I Frankrike finns det massor av poliser och beväpnade militärer i innerstaden. Där det väl i princip inte behövs, förutom möjligen vid demonstrationer. Medan det inte finns en polis i Citéerna, de tunga förorterna, där det kanske verkligen skulle behövas.

12:34 fm  
Anonymous Anonym said...

tolken var det

12:34 fm  
Blogger Thérèse said...

Man hör ju rykten om att polisen inte vågar sig in i vissa förorter. Såg en dokumentär om en parisförort som hette ungefär La Courneuve (eller nåt likande) inte så trevligt ställe och vilken standard på bostäderna. hu . Långt under vad jag skulle tro är normal fransk standard. Dit ville polisen inte åka och tog man taxi dit blev man avsläppt utanför området, förarna ville inte köra in.

9:44 em  
Anonymous Anonym said...

ETA no es un grupo separatista vasco. Es un grupo TERRORISTA:Han matado a casi mil personas. ESpero que lo corrijas.

9:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home