torsdag, mars 30, 2006

barnkläder

Eftersom jag har barn händer det då och då att jag köper barnkläder. Svenska föräldrar klär oftast sina barn praktiskt, det ska vara kläder som går att leka i och som barnet får smutsa ner. Här i Spanien är det inte riktigt så. Visst förekommer det , och HM säljer precis likadana kläder här som i Sverige. Min mamma köpte 2 HM tröjor till mina barn och skickade hit, precis samma fanns i affärerna här. Men det är också väldigt utbrett att barnen ska vara finklädda. Det gäller inte bara när dom är ute på promenad med sina föräldrar utan även i skolan och på dagis. Flickor i tvåårsåldern kan gå med små kappor, klänningar och lackskor. Pojkar i samma ålder har små skjortor eller sjömanskostymer , finbyxor och lackskor.
Det gäller inte bara små pojkar utan pojkar i 10-12 års åldern kan också gå så till skolan. Något jag har oerhört svårt att tänka mig att en 10-12 årig svensk kille skulle sätta på sig i skolan.
Flickor har inte sällan stora rosetter på ena sidan i håret som påminner om hur flickor kunde se ut på 40-50-talet i Sverige. Pojkar är förstår vattenkammade.
Kjolar och klänningar är gärna fulla av spets, volanger och likande.

Vuxna spanjorer klär sig inte så annorlunda än vuxna svenskar. Jag tror att gympadojor och jeans på stan är ovanligare än i Sverige. Folk här är nog en aning mer "uppklädda" än svenskar. Både män och kvinnor är noga med att putsa skorna. Något som man som svensk blir påmind om ibland när man sitter med sina oputsade skor i ett sällskap där alla har blanka skor. Man känner att alla tittar på ens skor.

Det är lustigt hur klädvalet varierar på olika platser. Naturligtvis finns det länder som till exempel Indien där dom flesta går i salwar kameez eller sari , vissa afrikanska länder där man håller hårt på den traditionella klädseln och dom flesta faktiskt också klär sig så. Även i mellanöstern och vissa Latinamerikanska länder som till exempel Guatemla, Boliva, Peru mm. klär sig folk i stor utsträckning i sina traditionella kläder.

I en av mina favoritstäder , Hong Kong, klär sig folk västerländskt och är väldigt modemedvetna. Dyra märkesaffärer finns överallt. Men en lustig detalj som skiljer är att det inte är ovanligt att man ser vuxna med tröjor med söta nallar eller Hello Kitty, som är en oerhört populär kattflicka. I Sverige ser man mest såna tröjor på barn. Hong kongborna har väldigt mycket små nallar på sina väskor, kalendrar, mobiltelefoner mm. Dah Sing Bank , en stor bank i Hong Kong , har t.o.m Hello Kitty på sina bankkort.


Hello Kitty


så här ser Dah Sing Banks bankkort ut

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hello Kitty synes på barn och Virvlor i Sverige. Jag har tom julgranspynt m HelloKitty. Tror du jag är LITE sugen på det där bankkortet...?

Eltandborste
Tandborste
Tandkräm
Duschcreme (varför stavar man tandkräm men duschcreme?)
Musmatta
Godis i pillerburk
Plåtresväska i miniatyr för julgranspyntet
Näsdukar

Det är något av det jag har samlat på mig m Hello Kitty. Jag ska dra ner, jag är trots allt en vuxen människa och HelloKitty har tagit över hemma hos mig.

6:15 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har också reagerat på hur märkligt spanjorerna klär sina barn. 4-5-åringar utklädda till små gubbar och tanter ser man ju sällan strosa runt på gatorna i Sverige.

8:47 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - jag gillar också Hello Kitty men eftersom jag har en 4 årig dotter som ÄLSKAR Hello Kitty så har vi en del Kitty. Jag har en brödrost som rostar Hello Kitty på brödskivorna. Min är köpt i USA men den finns i Sverige. Jag har ansökan till bankkortet här, nu krävs bara en flytt till Hong Kong.

Nadia - Ja och dom har inte bara märkliga kläder när dom ska vara fina, utan dom klär sina barn så till skola och dagis. Dom skolor som inte har skoluniform då. Så är det myckt tjat om att barnen inte ska smutsa ner sig när dom leker. Naturligtvis gör barnendet ändå men föräldrarna fortsätter att envisas med "finkläder"

11:34 fm  
Anonymous Anonym said...

THERESE OH HERREGUD SÅ JAG ÖNSKAR MIG DEN BRÖDROSTEN!! Jag har tittat på den på internet flera gånger. Kan inte välja om jag vill ha den eller toastern som gör varma mackor...
Jag har aldrig sett den i Sverige, vet du vart den säljs här?
Jag har också läst på några forum att den rostar brödet väldigt ojämnt, vad tycker du om den? Funkar den bra?

2:38 em  
Blogger Thérèse said...

Virvla - jag tycker den funkar jättebra. Tyvärr har jag inte kunnat använda min på ett tag :(, måste skaffa en transformator för den är köpt i USA och passar inte till europeiska uttag och strömstyrka.
Det här stället i Göteborg säljer den http://www.okey1.com/
I Stockholm sålde Mique den i höstas iallfall. Ligger på Gamla brogatan och vd Globen, jag tror det finns ett i Solna också. Kolla nätet, dom borde ha en hemsida Annars finns ju e-bay.
Den är ganska dyr jämfört med en vanlig tråkig brödrost

3:00 em  
Blogger Me said...

Jag har sett 747:or flyga omkring med Kitty-tryck. Undra var gränsen går för denna 5 äpplen höga katt?

7:31 fm  
Blogger Thérèse said...

Är hon 5 äpplen hög? Jag har läst att hon bor i en förort till London, tycker om att spela piano, baka och leka utomhus. Hon är väldigt populär i Madrid. Vi har flera Sanrio affärer här i stan. Men här är det mest barn som har Hello Kitty saker.

1:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home