onsdag, juli 05, 2006

Venezuela

Idag är det 5 juli vilket betyder att man i Venezuela firar nationaldag. Eller firar och firar , en släkting som fyller år idag bestämde sig för att för några år sen fira sin 50 års dag där och något större firande lyckades dom inte hitta. Det var en helgdag med stängda affärer , dom flesta hade en ledig dag och åkte kanske till stränderna och en parad hölls i huvudstaden.

December 2003 till januari 2004 reste jag och min familj runt i Venezuela. Vi besökte den kaotiska, cosmopolitiska och vackert belägna huvudstaden Caracas. Vi besökte även tätaste djungel där apor och papegojor tjattrade i träden , små byar vid den karibiska kusten och karibiska öar. Vi missade att besöka Salto Angel världens högsta vattenfall som är nästan en kilometer högt. Mycket mäktigt säger som som varit där. Så självklart måste jag åka tillbaka.

I Venezuela finns huvudstaden Caracas (egentligen Santiago de Leon de Caracas men ingen säger nåt annat än Caracas) med Sydamerikas största shoppingcenter Centro Ciudad Comercial Tamanaco och det är Sydamerikas restaurangtätaste stad där man kan äta mat från hela världen. I Caracas föddes också dom sydamerikanska befrielsehjältarna Simón Bolivar och Francisco de Miranda .
Caracas ligger vackert i en dalgång cirka 900 meter över havet och inte så långt från kusten där flygplatsen ligger så det är en resa med många vackra vyer när man ska ta sig från flygplatsen till huvudstaden. Caracas är en lång och smal stad full av moderna skyskrapor som ligger i en dalgång. På dom omkringliggande bergssluttningarna ranchos venezuelanernas ord för kåkstäder. Vid stora tropiska regnoväder händer det att regner sköljer ner husen från bergen och ner i huvudstade eller ut i karibiska havet. 1999 var regnen och dom efterföljande jordskreden så våldsamma att 50000-100000 av kåkstädernas innevånare dog när hela områden sköljdes ut i havet. Det blev en notis i svenska tidingar och en kompis från Latinamerika var otroligt besviken på svensk press. Jag delade självklart hennes besvikelse.

Venezuela är ett land som är ovanligt rikt på naturtillgångar. Landet fullkomligt vilar på ett lager olja och har gott om naturgas och regnskog (Amazonas når även in i Venezuela) där det finns enorma guld och diamantfyndigheter.

I huvudstaden lever en stor medelklass ungefär som vi gör i Europa med alla moderna bekvämligheter och den teknik vi är vana att använda. Samtidigt finns indianer i det inre av Amazonas som lever på samma sätt som deras folk har gjort i hundratals år.

Naturen finns hela tiden närvarande i Venezuela , även inne i centrala Caracas är det fullt av grönska och man kan se sengångare i träden. En annan sak som slår en när man kommer till Venezuela är folket. Den vänlighet och generositet som möter en främling på besök är överväldigande. Förutom Isla Margharita är Venezuela ingen turistdestination så det finns lite ordnat för turister men det uppvägs av den vänlighet och hjälpsamhet man bemöts med.
En annan sak som slår en besökare i Venezuela eller övriga karibien är musike , överallt , alltid karibiska rytmer på hög volym.

Venezuela är ett land som har allt att erbjuda turisterna vackra karibiska stränder och öar med underbara dyk och bad möjligheter. Andernas storslagna bergstoppar och Amazonas djungel. Här finns också stora städer med god möjlighet till billig shopping och nöjen. Orinoco som är en stor mäktig flod nästan som Amaazonfloden , den är faktiskt förbinden med Amazonfloden med en bifurkation.

Det är svårt att nämna Venezuela utan dess president Hugo Chavez Frias Jag vet att han är kontroversiell men han är faktiskt demokratiskt val och kan avsättas via demokratiska val. Yttrande och pressfriheten i Venezuela anses av oberoende institut som god. I Venezuela blir du inte fängslad och torterad för dina åsikters skull och man blir absolut inte avrättad för Venezuela var det första landet i världen som avskaffade dödsstraffet 1863 något venezuelaneran med rätta är stolta över. Under Chavez regeringstid har många kåkstäder byggts om till bättre bostäder , dom fattiga har fått tillgång till gratis läkarvård vilket tidigare var otänkbart och ett mycket framgångsrikt program för utrotandet av analfabetismen har genomförts.

Jag ser Chavez som en man av folket som arbetar för folket. Det är en stor skillnad mot tidigare presidenter och regeringsmedlemar. I Latinamerika precis som i många andra delar av världen har dom styrande kommit från vissa välbärgade familjer som levt sitt liv långt bort från det vnliga folket. Av dom få som kommit från samma förhållande som vanligt folk har många glömt sitt ursprung. Något Chavez verkligen inte har gjort.

Idag går mina tankar alltså till ett av världens mest fantastiska land som jag hoppas få besöka igen, Venezuela. Kanske smyger jag i väg till affären och köper en flaska rom från Venezuela med mitt namn på och njuter ett glas och drömmer och Caracas , djungel , vackra stränder och Andernas bergstoppar.


Santa Teresa rom från Venezuela

Jag avslutar med en vacker och ganska träffande beskrivning av Venezuela och Caracas 1975 skriven av författarinnan Isabel Allende i hennes bok Paula. Isabel Allendes böcker Paula , Eva Luna och Eva Lunas berättelser utspelar sig helt eller delvis i Venezuela. Tyvärr är den på spanska för jag har inte läst boken på svenska. Är det någon som absolut vill kan jag översätta men jag är en usel översättare. Ni som kan bara lite spanska , försök , det är en lätt text. Annars hoppa över och njut av vackra foton från ett vackert land.

Caracas en 1975 era alegre i caótica , una de las ciudades más caras del mundo. Brotaban por todaspartes edificicos nuevos y anchas autopistas , el comercio exhibía un derroje de lujos, en cada esquina habia bares, bancos , restaurantes y hoteles para amores clandestions y las calles estaban permanentemente atochadas por millares de vehiculos de ultimo modelo que no podian moverse en el desorden de tráfico , nadie respetaba los semáforos , pero se detenian en la autopista para que cruzaraun peatón distraído. El dinero parecía crecer en los arboles , los fajos de billetes pasaban de mano en mano a tal velocidad que no habia tiempo para contarlos ; los hombres mantenían a varis amantes , las mujeres iban los fin de semana de compras a Miami y los niños consideraban un viaje anual a Disneyworld como un derecho natural. Sin dinero nada se podía hacer , como comprobé a los pocas dias cuando fui al banco a cambiar los dolares comprados en Chile en el mercado negr y descubrí horroizada que la mitad eran falso. Habia barrios marginales donde la gente vivía miserablemente y regiones donde el agua contaminada todavía diezmaba igual que en la época de la Colonia pero en la euforia de la riqueza fácil nadie se acordaba de eso. El poder politico se distribuia a lo amigo entre los partidos más poderosos , la izquierda había sido anulada y la guerilla de los años sesenta que llegó a ser una de las mas organizadas del continente , derrotada. Viviendo en Chile , era refrescante comprobar que nadie hablaba politica ni de enfermedades.
Los hombres , alardeando de poder y virilidad ostentaban cadenas y anillos de oro , hablaban y gritos y bromeaban , siempre con el ojo puesto en las mujeres. A su lado los discretos chilienos con sus voces antipladas y su lenguaje cargado de diminutivos parecian alfeñiques. Las mujeres más hermosas del planeta , producto espléndidode la combinación de muchas razas , se desplazaban con ritmo de salsa en las caderas exhibiendo cuerpos exuberantes y ganado todos los concursos internationales de belleza. El aire vibraba cualquier pretexto era bueno para cantar , las radios atronaban en el vecindario , en los automóviles en toda partes. Tambores , cuatros , guitarras , canto y baile el pais estaba enfiestado en la parranda del petróleo.


karta över Venezuela


Roraima


Salto Angel , världens högsta vattenfall


Caracas


Orinoco floden vid Cainama


Pico Bolivar i Anderna


Playa Grande vid Choroni


Choroni


Hugo Chavez Frias

7 Comments:

Blogger becka said...

Himmel vilka vackra bilder! Man tappar andan...blir lite sugen på att åka...

9:15 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - Venezuela är ett helt underbart land som jag verkligen kan rekommendera. Jag ska dit igen

11:56 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Venezuela är på min topp 10 lista över länder som jag vill besöka! Det verkar ha nästan allt. såg lite på Globetrekker på Discovery om landet också.

Ska du verkligen vara otrogen mot captain Morgan?

Helt otroligt att det var så många som dog i Venezuela utan att man märkte nåt. Jag hade inte hört talas om den där naturkatastrofen.

1:30 fm  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - jag tycker absolut att du ska åka till Venezuela om du får möjlighet. Resan kostar en slant men väl där är allt jättebilligt och landet har allt regnskog , berg , stränder , korallrev , storstäder. Ett land lätt att älska.

Normalt är jag nog den trogna typen men när det gäller rom händer det att jag vänstrar. Skvallra inte för Kaptenen!

12:46 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Visst verkar det fantastiskt!

Jag har i o f s hört att det inte alls ska vara så billigt i Venezuela. Men det kanske bara är vissa områden som det är lite dyrare?

11:28 fm  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - när jag var där 2004 var det väldigt billigt , mycket billigare än Thailand. Venezuela har haft problem med väldigt kraftig inflation , vilket ju har en hel del nackdelar men fördelen är då att det blir billigt för oss turister som har en annan valuta

2:31 em  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - nästan alla turister åker till ön Isla Margarhita , tror det även går svenskchater dit , kanske är det dyrare än övriga landet där , jag vet inte riktigt. Jag har varit där men väldigt kort och i öns stora stad och inte i turistområderna. Ön är fin och avsolut värd ett besök

3:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home