Therese goes matblogg
Gazpacho är en kall grönsakssoppa som nog är den mest kända av alla spanska soppor. Ursprungligen kommer den från Andalusien och kallas därför ibland gazpacho andaluz. Det var romarna som introducerade soppan i Andalusien , i trakten av Sevilla sägs det.
När den kända brittiska TVkocken Keith Floyd lagade gazpacho på en strand i Malaga ihop med en äldre malagabo fick ha reda på att man måste ha lyckliga tomater i gazpachon så tänk på det.
Här i Spanien dricks den mest i glas som än smakrik juice och äts sällan i en djup tallrik som soppa. Alla här affärer säljer gazpacho på tetrapack som är helt okey om man inte orkar göra sin egen. Säkert går det att hitta färdig gazpacho i Sverige också.
Det finns mängder av olika recept och varianter på den här soppan , en del använder smulat bröd eller ägg i, det finns en vit gazpacho gjord på mald mandel och mycket mer. Varje familj har säkert sitt eget recept men här är ett enkelt standard recept.
4 stora tomater i bitar
1 gurka i bitar
1 lök i bitar
1 medelstor grön paprika i bitar
2 vitlöksklyftor gärna mer för den som gillar mycket vitlök. Här är gazpachon ibland väldigt vitlöksstark.
Några stänk cayenne eller tabasco
1/2 dl vinäger
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl tjock tomatjuice eller passerade tomater på burk
salt och nymald svartpeppar efter smak
Lägg tomater, gurka, lök, paprika och vitlök i en matberedare och finfördela alltsammans.
Tillsätt cayenne, vinäger, olivolja, tomatjuice, salt och peppar. Blanda väl .Ställ soppan på kylning i kylskåpet. Lägg i några isbitar vid serveringen.
3 Comments:
pistache - kul att du gillar gazpacho. Det är verkligen jättegott. Jag är ganska lat och köper oftast färdig gazpacho här i Spanien. Vore kul att höra hur lyckat du tycker det blev när du har provat. Här varieras gazpachon mycket så du kan ju ända och ta mer eller mindre så som du känner för det. Receptet är inte skrivet i sten:)
Jag har alltid dagsgammalt bröd i min gazpacho. Ett bra sätt att bli av med överblivet bröd. *s* Och så har jag aldrig varken cayenne eller tabasco i min, men däremot rätt mycket vitlök. Det bästa med gazpacho är att man kan variera den i all oändlighet, man kör bara Kajsa Varg och tager vad man haver. *s*
/Nejma
Nejma - jag vet att det är vanligt att ha i bröd och det är gott men inte min favorit. Jag gillar när det ät lite hetta av tabasco eller cayenne men det ska inte vara starkt. men som du säger man kan variera hur man vill , det är väl nästan bara tomater , vitlök , olivolja och vinäger som är ett måste
Skicka en kommentar
<< Home