onsdag, januari 04, 2006

Kamprad

Ikeagrundaren tar också upp varför han lever så snålt trots att han rankas som världens sjätte rikaste man av tidningen Forbes. Det handlar om att förstå varför människor handlar på Ikea, och är anledningen till att han hellre väljer flygbuss än taxi.

- Man kan inte komma som en turist med en trenchcoat med en kamera på magen och titta på slummen. Man måste uppleva verkligheten.

Läste det här på n24.se idag, jösses. Den fd. nazisten Kamprad har lyckats lura i pressen att han lever som en Svensson. Han lär ju ha en rejäl kåk i Schweiz, en i Småland och en väl tilltagen vingård i Sydfrankrike. Skulle kunna tänka mig att han har fler hus på olika platser i världen och varför inte en eller ett par schyssta båtar, privatplan och annat lyx. Förstår inte hur murvlarna kan vara så in i helvete korkade att dom gång på gång upprepar vilket vanligt Svenssonliv Kamprad lever. Men man får väl gratulera Kamprad till lyckad PR i det sammanhanget

Egentligen är det för dumt att kommentera men jag kan inte låta bli. Jämföra slummen med att åka flygbussen. Börjar gubben bli senil? Jag har sett slum i Afrika, Asien,Latinamerika och Europa i vissa länder på nära håll. På c-kursen i internationella relationer hade vi en 5-poängskurs förlagd till Indien där man levde i familj och jobbade på ett SIDAprojekt. Min familj tyckte det där med flygande verkade obegripligt och abstrakt och hade inga illusioner att någonsin ta en flygbuss eller ett flyg (närmaste stad med flygplats var 3-4 timmar bort med buss) inte heller hade dom IKEAmöbler eller visste vad IKEA var, dom hade inte el, telefon, toalett, radio, TV eller rinnande vatten (vattnet hämtades i en pump några hundra meter från huset och bars på i kruka på huvudet) .