torsdag, juni 08, 2006

olivröra

Det här börjar bli en matblogg men vad gör det mat är ju kul. Här kommer iallafall mitt tredje recept på kort tid som är en jättegod och enkel olivröra. Olika typer av olivröror är vanliga runt hela medelhavsområdet och äts ofta till bröd.

En burk svarta urkärnade oliver
En burk gröna oliver med piemento eller annan valfri fyllning huvudsaken är att dom inte har kärnor. Här finns ju inte vitlöksoliver , citronoliver eller chilioliver utan bara piemento och ansjovis
vitlök
god olivolja

Det ska lika mycket svarta som gröna oliver. Hacka oliverna ganska fint. Det ska vara lite stuns i röran så det blir egentligen för finhackat om man kör oliverna i en mixer även om det funkar om man inte orkar hacka. Men jag rekommenderar att man tar sig tid att hacka. Blanda dom hackade oliverna med olivolja så det blir som en röra av alltihopa. Finhacka eller pressa i en eller ett par vitlöksklyftor beroende på hur mycket vitlök du vill att röran ska smaka.


hackning av oliver

Olivröran är godast kall så ställ den i kylskåpet en stund innan du äter den. Jättegod att ha på bröd och pasta. Jag kan också tänka mig att den fungerar bra till grillat och mycket annat. Jag brukar mest använda den som smörgåspålägg.


Det färdiga resultatet. Idag provade jag att ha i chiliolivolja. Blev jättegott och mera smak men utan att bli starkt.

6 Comments:

Blogger Me said...

Det där ser gott ut!

8:27 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - det är helt sant här smakar oliverna mer än i Sverige. Jag gillar olivträden också som växter överallt här. Även tomater tycker jag är en oerhörd skillnad mellan Sverige och Sydeuropa. Dom smakar så mycket mer här än i Sverige så en grekisk sallad blir aldrig samma sak i Sverige som i Grekland.

Pistache - tack , kul att du gillar mina mattips :)

Japaneseviking - det är jättegott men lätt att föräta sig på

12:09 em  
Blogger Blancaflor said...

Tapenade! Världens bästa drinktilltugg. Det blir det ikväll!

1:43 em  
Blogger Thérèse said...

Blancaflor - javisst med lite bröd är det ett suveränt drinktilltugg. Ha så skoj ikväll!

5:07 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med om att tomaterna är SÅ mycket godare här i Spanien, men med jordgubbar är det tvärtom! Däremot älskar jag oliver som finns att köpa i Sverige, särskillt dom stora gröna vitlöksoliverna hos libanesen i Saluhallen!

12:43 em  
Blogger Thérèse said...

Mandi - håller helt med om jordgubbarna och tcker det är synd att spanjorerna inte lärt sig att uppskatta vitlöks- och chili- oliver.
Jag har nog aldrig köpt oliver på saluhallen i Göteborg , får göra det nästa gång jag är i stan

2:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home