lördag, januari 07, 2006

los reyes magicos

I torsdags var det parader runt om i Spanien med "Los Reyes Magicos" på svenska betyder det "dom magiska kungarna" och det är dom tre vise männen som gav den nyfödda Jesus presenter. Caspar, Melchior och Balthasar lär dom ha hetat. Dom kom ju som bekant till stallet där Jesus låg i krubban på trettondagen så det är den dagen och inte på julafton spanska barn får presenter. Enligt den traditionen ska barnen natten mellan 5-6 januari ställa ut sina skor fyllda med hö och där ska "Kungarna" lämna sina presenter. Höet ska "Kungarnas" kameler ,för dom kommer ridande på såna, mumsa på.
Jag och dottern gick ut för att se paraden här i vårat område i Madrid. Det var fullt av folk och stämningen var som en blandning mellan carneval och barnkalas.
Så kom då paraden . En märklig samling. Först gick flickor i uniform, veckade kjolar och taktpinnar á la amerikansk 4 juli-parad åtföljda av trumslagare. Efter dom kom en kille som klätt ut sig till ett träd. Sen kom kungarna åkande på varsin uppbyggd plattform på lastbilsflak. Dom hade varsin lastbil och på flaket nedanför plattformen var det fullt av barn som roade sig med att kasta konfetti och godis till oss åskådare. Kungarna bara vinkade och myste i sina stora skägg. Sen kom några troll och några clowner och en kille på styltor. Efter det rullade en uppblåsbar gigantisk cocacolaflaska förbi på ett lastbilsflak. Sen kom några folkdräkter som spelade folkmusik som påminde om svensk folkmusik i Siljanstrakten en sommarkväll
Sen inhandlade dottern och jag glass och gick hem

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om de vise männen bytt kameler mot lastbilar kanske ungarna ska hälla en skvätt diesel i sina dojor istället.

1:21 em  
Blogger Thérèse said...

Att ungarnas dojor ska stinka disel låter ju som en dröm för varje förälder. Vissa parader hade livs levande kameler, andra hade konstjorda kameler av papp eller plast, fast här i området hade dom lastbilar

1:36 em  
Blogger MB said...

då skulle du se paraderna här i Sevilla....de är hysteriska......och väldigt skojiga.....massor av allt och lite till.....och dessa kolor som kastas till förbannelse...lyckas alltid få x antal i huvudet :-)))

1:47 em  
Blogger Thérèse said...

Jag bodde vid Plaza Salvador när jag pluggade i Sevilla och var där under påsken, minst sagt hysteriskt. Kunde i princip inte komma ut ur mitt hus på kvällarna men jag hade en bra utsikt över paraderna. Fast Feria de Abril var roligare än påsken måste jag nog erkänna. Fan jag måste göra ett besök i Andalusien snart (men inte under påsken)

1:58 em  
Blogger Thérèse said...

Plaza San Fransisco bodde jag visst på i Sevilla, inte för det spelar någon jättestor roll men rätt ska vara rätt

5:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home