söndag, januari 28, 2007

chockturism och Chiapas

Läste det här hos Pumans dotter. Hon kommenterade den här artikeln om "chockturism". Jag kände inte tidigare till begreppet chockturism men det innebär att man reser till farliga områden i världen. Jag är väl inte direkt någon som gillar att resa till all-inclusive-anläggningar och hänga där en längre tid men jag skulle absolut inte resa till krigs eller konflikområden eller ställen som på andra sätt anses farliga.För några år sen var jag på ett föredrag om resor och säkerhet som hölls av grundaren av resebyrån Res och Läs. Hn var väldigt kritisk till UDs rekommendationer och tyckte att ju längre bort landet låg desto konstigare rekmmendationer.
2002 sprängdes en bomb på ett diskotek på den indonesiska ön Bali och över 200 människor miste livet. Då avrådde UD från resortill hela Indonesien.
Men när en bomb sommaren 2005 sprängs i Londons tunnelbana avråder man inte från resor till varken London eller Storbrittanien. Inte heller råder man folk att avboka chaterresan till Mallorca eller Kanarieöarna när en bomb på ett tåg i Madrid dödar över 200 människor i mars 2004. Ja , UD anser till och med att det är helt okey att resa till Madrid.
När stora demostrationer och strejker för och emot Venezuelas pesident Hugo Chavez avlöste varandra i huvdstaden Carcas under årsskiftet 2002/2003 avrådde man från resor till hela Venezuela.
När två plan flyger in i Word Trade Center i New York 11 september 2001 avråder man varken från resor till New York eller USA. Det känns som om det finns en viss inkonsekvens och ett tänkande att ju längre bort och ju mer olika oss desto farligare.Jag tycker inte att man ska vara dumdristig eller ta onödiga risker för att man är ute och reser. Men man kommer långt med vanlig normal vaksamhet, försiktighet och lite sunt förnuft. Jag har alltid känt mig trygg i både Madrid och Stockholm men självklart skulle jag inte gå i alla stadsdelar och på alla gator ensam en sen kväll.Nu tycker jag absolut inte man ska strunta i reserekommendationer men man kan ju kolla med flera ställen än UD. Dom populära guideböckerna Lonely Planet som är särskilt populära bland backpackers är ju bland rena skrämselpropagandan och gör en avskräckt att resa till vissa platser. Jag känner en som avbokade en resa till Mexico City efter att ha läst Lonely Planet. Mycket synd för Mexico City är verkligen en stad som är värd att besöka.Det kan också bli strul med reseförsäkring om man inte har koll på vilka reserekommendationer som råder. Många försäkringsbolag är ovilliga att försäkra någon som ska till ett område dit UD avråder från resor. Eller så kan man få betala skyhöga premier för att få en försäkring. Jag känner en som för några år sen åkte till Afghanistan på ett jobb , inte en semesterresa , och inte kunde få någon försäkring. Landet ansågs för oroligt. Eftersom han reste dit på uppdrag av en stor biståndsorganisation antar jag att dom löste försökringsproblemet.Bilderna i det här inlägget kommer från Chiapas dit "chockturisten" i artikeln i inledningen hade rest. Chiapas är väl för svenskar mest känd som delstaten där Zapatisterna (EZLN) och deras mytomspunne ledare Subcommendante Marcos håller till.
Chiapas är enligt mitt tycke en av Mexicos intressantate och vackraste delstater men tyvärr också en av om fattigaste.
Chiapas ligger längst ner i södra Mexico och gränsar till Guatemala. Här finns på en relativt liten yta vacker tropisk regnskog , vackra vulkaner , underbara långa folktomma stränder vid Stilla Havet , spännande mayaruier ,vackra kolonialstäder och mycket annat. När jag reste runt i Mexico och Centralamerika för fem år sen tillbingade jag en heldel tid i Chiapas.Då avrådde UD inte från resor dit och vi såg inga oroligheter. Däremot blir bussarna ofta stoppade av beväpnad militär vid olika check-points och man får legitimera sig och dom kan kolla igenom packningen. Det här hände då och då i hela Centralamerika.

När jag var där var det gott om turister i staden San Cristobal de las Casas och vid mayaruinerna i Palenque. Jag hann förutom dom ställerna även med kusten , vattenfall i djungel och staden Tuxtla Gutierrez.
Bara resan mellan Tuxtla och San Cristobal de las Casas var en upplevelse. Tuxtla ligger vid havsnivån även om det inte ligger vid havet och där är varmt och tropiskt. San Cristobal ligger på drygt 2100 meters höjd och bussresan upp i bergen bjuder på hisnande vyer och klimatet är betydligt kyligare.

San Cristobal delas Casas är en underbar kolonialstad där man kan ströva i dom trånga gränderna och gå på indianmarknaden ur länge som helst. Här fanns också många trevliga restauranger som lagade underbart god mat en favorit var den vegetariska restaurangen Madre Tierra nära Zocálo. Där måste man bara äta om man har vägarna förbi.

Ruinerna i Palenque är helt fantastiska och området är lätt att nå och promenera omkring i. I närheten finns också gott om boende och restauranger för alla plånböcker. Även mayarunerna i Bonampak är värda ett besök
I staden Tuxtla finns kanske inte så mycket man måste se men det är en glad och vänlig stad med en hel del trevliga restauranger och affärer. Men hit kanske man inte måste åka. Det finns en flod i en ravin i närheten där man kan göra trevliga båtturer och ett zoo. Fast San Cristobal de las Casas är den absolut mysgaste och trevligaste stadn i området som man absolut inte får missa. I San Cristobal finns också gott om möjligheter att läsa spanska för den som är intresserad.
I djungeln i närheten ligger vattenfallen Agua Azul som är ett vackert område där man kan bada. Vill man bada i havet hittar man enkelt oexploaterade , milslånga sandstränder vid Stilla Havs kusten där man kan vara nästan helt ensam.

En stor del av innevånarna i Chiapas är mayaättlignar. Indiankulturen är mycket levande men också väldigt kommersiell på vissa ställen. Där turister samlas säljs överallt olika inidanhantverk , kläder och tyger. Har man rest i andra delar av Mexico märks det tydligt att Chiapas är betydligt fattigare. Att som "chockturisten" i artikeln åka ut till guerillan i djungeln är kanske inte att rkommendera men det finns många fina och svärda platser i Chiapas som jag absolut tycker man ska besöka.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Åh, vad jag längtar till Mexiko igen! Kan bara instämma i att Chiapas är underbart vackert och intressant! Kan varmt rekommendera alla ställen du nämner, speciellt San Cristóbal inklusive restaurangen Madre Tierra… även om det blev bara en snabblunch för mig där. Åkte ni förresten genom Cañon del Sumidero (från Tuxtla har jag för mig)? Det var också fantastiskt!

Jag tänker ungefär som du när det gäller säkerhet. Man ska inte vara dumdristig men inte heller överförsiktig. Sunt förnuft kommer man långt med. Lonely Planets reseguider är bra på många sätt, men vad jag vet är de flesta av dem skrivna av amerikaner (rätta mig gärna om jag har fel) och man får tänka på att de kanske har en annan syn på farligheter, terrorism och annat. Brittiska UD´s reserekommendationer är också användbara, men lite striktare än de svenska. Jag har också hört att C.Jutvik har varit lagom irriterad på restriktionerna.

7:59 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - jag fick också Mexicolängtan när jag satt och skrev. Tyvärr åkte jag aldrig i canyone vid Tuxtla.Vi träfade ett svenskt par som hade gjort det och rekommenderad det men barnen ville gå på zoo istället...

Vi åt en lång och mysig middag på Madre Tierra. Jag var faktiskt väldigt nöjd med maten på dom restauranger jag åt på i San Cristobal. San Cristobal är verkligen en underbar stad som påinner lite om Antigua i Guatemala.

Jag har hört att Lonely Planet skrivs i Australien och att dom där har lagar som gör att man kan stämma dom om man råkar ut för något. Alltså varnar dom hellre för mycket än för lite.

Man ska naturligtvis inte vara dumdristig när man är ute och reser. Självklart finns det områden som inte är så lämpliga att resa till. Men med lite normal försiktighet och sunt förnuft kommer man ganska långt.

8:08 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant reflektion, du har nog rätt.
Jag sparar allt du skriver om Mexico till en resa som jag hoppas blir av snart.

8:20 em  
Anonymous Anonym said...

Då ska man lyssna på barnen. :) Fast iofs, de hade fått se pelikaner och gamar, vrålapor och krokodiler på vägen...

Ja, det finns många likheter mellan Antigua och San Cris, och jag älskar båda, men Antigua är på nåt sätt mer exploaterat. Där finns det språkskolor i varje gathörn osv.


Det där med stämning låter som en rimlig förklaring! Jag kollade på en av mina LP som jag har i bokhyllan: Australien, UK, USA och Frankrike.

Anna, har du konkreta planer?

8:25 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - jag tycker absolut du ska åka till Mexico. Det är ett jättetrevligt land där det finns mycket kul att se och göra.

Pumans dotter - Ja Antigua är myket mer exploaterat. En lite märklig stad på ett sätt med så mycket språkskolor. Där sitter utläningar på barerna på kvällarna och diskuterar spanska verbböjninger...

Mina barn gillade verkligen Palenque och Tikal där vi såg djur och djungel och dom tyckte att ruinerna såg ut som i Djungelboken som dom stt på film. Det var ett riktigt lyckat barnresmål. Så var naturligtvis stränderna och bad populärt.

8:31 em  
Anonymous Anonym said...

Jag förstår att barnen gillade mayaruinerna, speciellt Tikal! Såna ställen kittlar verkligen fantasin... och berättar man om mayas bollspel och annat spännande så trivs de säkert alldeles utmärkt.

9:25 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - ja min son sa när vi kom till Palenque att det här hade han sett i djungelboken... Vi pratade en del om mayas när vi var i Mexico och Guatemala för vi besökte en del ruiner.
Just vid Tikal fanns det ganska gott om djur att titta på. Stora runda fåglar som sprang på marken och apor och papegojor i träden.Tyvärr såg vi ingen quetzal (en sorts fågel) fast vi letade. Den finns ju på sedlarna i Guatemala och barnen ville gärna se en.

9:33 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - om jag inte minns fel heter väl valutan i Guatemala quetzal , men ja är lite , lite osäker.
Hur som helst är mayaruiner ett perfekt resmål med barn.
Ett tips till Anna om hon ska åka till Mexico med familjen

9:35 em  
Anonymous Anonym said...

http://iphonewild.net/ http://www.iphonewild.net/

how to get rid of acne
how to get rid of acne scars
cystic acne
acne scars
cystic acne
home remedies for acne
acne scar treatment
home remedies for acne
how to get rid of acne
http://backacne.webs.com/
baby acne
http://home-remediesforacne.webs.com/
adult acne
how to get rid of acne scars
acne scars
cystic acne
how to get rid of acne
baby acne
best acne treatment
how to get rid of acne scars
baby acne
Credit Card Consolidation Loan
hotelsintbilisi.webs.com
best dating sites

6:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Home