måndag, juni 05, 2006

utvik

Jag är väl lite sen men jag läste nyligen i någon kvällstidning att varannan tjej under 30 år vill vika ut sig. Nu skriver jag igen om saker jag har dålig koll på men jag har för mig att så kallad utvikningstidnigar blir fler och fler och ökar i upplaga. Playboy anses inte vara något som snuskgubbar sitter och kollar i utan är tredigt och hippt. Som sagt jag har egentligen ingen annan koll än det jag läser i kvällstidningarna så egentligen borde jag inte skriva nåt alls. Men det är inte så förfärligt längesedan jag själv var tonåring och då fanns överhuvudtaget varken utvik eller silikonbröst eller plastikoperationer överhuvudtaget. Inte heller fanns det några dokusåpakändiar som åkte runt på landets barer att se upp till. Inte heller fanns det någon Paris Hilton. Jag har så fruktansvärt svårt att förstå vad som är så bra med henne och varför hon är känd men jag är väl bara gammal och tråkig.

Nu vill jag inte låta som en pensionär som gnäller över "dagen ungdom" eller tjatar om att "det var bättre förr" men det här med utvik ,silikon och att alla ska vara platinablonda är verkligen något jag inte förstår. Jag är nog den som har sämst koll på dokusåpor och dokusåpakändisar och jag tror säkert att folk som är med i såna program kan vara hur bra och trevliga som helst. Jag vill verkligen inte hänga ut någon viss person utan det är företeelsen jag stör mig på. Jag är nog så trist att jag har svårt att förstå intresse för kändisar oavsett om dom har varit med i en dokusåpa eller inte. Men andra kändisar kanske har spelat in en skiva , gjort en film , jonglerar , springer fort eller vad som helst. Dokusåpakändisar är ju bara folk som har varit med på TV.

För mig är inte Playboy och liknande tidningar häftigt eller glamouröst. För mig representerar det bara en objektifiering av tjejer som jag hade hoppats att vi hade lämnat för längesen. Jag har svårt att förstå tjejer som går omkring i kläder , smycken , väskor och likande med Playboy-kaninen på. Jag har svårt att förstå önskan att bli ett runkobjekt och det verkar ju inte ens finnas några stora pengar att tjäna på det heller. Det är ett underligt skönhetsideal som säger att kvinnor ska se konstgjorda ut , smala med enorma silikonbröst och långt platinablont hår. Jag har svårt att tro att killar verkligen tycker att såna tjejer är snyggast i världen.

Jag må vara sur och grinig ibland men all plast och så kallad glamour står mig verkligen upp i halsen. Utvikningstjejerna kallas visst glamourmodeller numera. Förhoppningsvis kommer en reaktion mot detta och jag slipper vara ensam om att gillar naturlighet och vanligt oglamouröst svenssonliv. Förhoppningsvis kommer unga tjer i framtiden att vilja ha bekräftelse för andra saker än sitt konstgjorda utseende och att ha varit med på så lättklädda bilder som möjligt.

Förhoppningsvis kommer det egocenterade jag-jag-jag-idealet att ersättas av ett mer solidariskt ideal där det är viktigare hur människor och miljö mår än hur stora silikonbröst och vilka märkeskläder än viss person har. Har man varit i kåkstäder , sett och pratat med svältande och extremt fattiga människor känns det fruktansvärt ointressant med dokusåpor , silikonbröst , sjuka skönhetsideal och dyra märkeskläder och märkesprylar.

Jag må vara otidsenlig och trist men det är häftigt att det på 70-talet blev viktigare vad som hände i ett land långt borta i Asien än yta och underliga skönhetsideal. Förhoppningsvis kan dagens självcenterade ideal ersättas av ett ideal där vi är medvetna om att vi inte kan leva ett bra liv så länge en stor del av mäniskor på den här planeten lever i fattigdom , svält , krig , förtryck , förnedring mm. Naturligtvis kan man både bry sig om att utrota fattigdomen och vara med i dokusåpor och ha silikonbröst men tyvärr är det inte så vanligt.
För att citera John Lennon i Imagine "You may say I am a dreamer but I am not the only one"



Helt ärligt vilken kvinna är snyggast? Dom blonda långhåriga plastikoperarede eller den naturliga med mörkt kort hår?



Nu ska jag iallfall för ett tag sluta att vara en trist och gnällig surkärring. Det är ju tänkt att den här bloggen ska vara glad , positiv , lättsam och rolig och handla om mitt liv i utlandet, och inte vara full av gnäll men ibland kan jag inte låta bli.

29 Comments:

Anonymous Anonym said...

Alltså. Ingen klår uj Amelie. Men det vet du ju redan.

Jag förstår inte heller vad man vill få ut av ett utvik.

Dessutom blir jag alltid skitförbannad när jag ser folk gå omkring med Playboykaninen på kläder och annat. Jag har till och med sett en ung tjej med en sådan tatuering. VARFÖR? Vet människan vad hon signalerar?

Åh, jag önskar jag kunde tro på en mer solidarisk framtid (vad... eh... bra det låter), men just nu känner jag mig ganska pessimistisk. Folk är såååå solidariska när det händer en katastrof som berör dem. Annars blundar dem. Nu generaliserar jag, men i stort är det ju så.

2:08 em  
Blogger Thérèse said...

Det är klart att ingen slår Amelie. Audrey Tautou var en så bra motvikt i det här inlägget för hon är vacker , har kort mörkt hår och naturliga bröst. Dessutom är hon känd för att hon kan något och inte för att hon har klätt av sig.

Jag håller med om att det är trist att folk bara reagerar om något händer som drabbar dom. Ett bra exempel är tsunamin som i svensk media bara verkar ha drabbat Thailand för det var där svenskar blev drabbade och det är ett svenskt semesterparadis. Några år tidigare sköljde kraftiga regn och jordskred ut kåkstäder, runt Venezuelas huvudstad Caracas , i karibiska havet. Mellan 50000- 100000 människor beräknas ha dött och ännu fler blivit hemlösa. Det blev en notis i svensk media och inga insamlingar eller stödgalor drogs i gång

2:21 em  
Blogger Thérèse said...

Pistache - kul att soppan blev god!

Jag håller helt med om både dig och Johanna om Playboymärket. Stör mig också. Tyvärr tror jag inte tjejerna som drömmer om utvik och har kläder med Playboymärket ser det på samma sätt som jag. Dom ser istället Playboymärket som något hippt , modernt och häftigt som andra coola tjejer går omkring med. Fast jag kanske har helt fel...

3:25 em  
Anonymous Anonym said...

Bara ÄNNU mer off topic nu... :) Du stavar ditt namn Thérèse eller? Hur kommer det sig? Att du har apostroferna som du har det? Haha, en konstig fråga, jag vet, men jag tänker på franska och enligt dina apostrofer skulle ditt namn uttalas [teräs], typ. Blev nyfiken. :)

3:55 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - oftast när jag skriver skriver jag mitt namn utan apostrofer men det är så jag stavar i pass , körkort och andra officiella papper. När jag drog igång bloggen tänkte jag att jag skulle skriva i mitt namn och då officiella namn av någon anledning.
Min stavning är den franska stavningen och det utalas mycket teräs på franska. När min mamma var gravid med mig gick on en franskakurs så jag skulle tro att det är därför mitt namn har fransk stavning. Men jag är inte kinkig med det utan skriver ofta själv utan apostrofer och tycker det är helt okey när andra gör det

4:03 em  
Blogger Thérèse said...

Pistache - jag älskar långa kommentarer så be inte om ursäkt för det. Här är det helt okey att skriva hur långt eller kort man vill , hålla sig till ämnet eller stunta i det , kalla mig idiot eller berömma mig, ja ala kommentarer är mer än välkomna!

4:11 em  
Blogger Unknown said...

Tycker inte alls att du är otidsenlig, jag tror snarare att du säger vad alla tänker.

Det här är ju min gissning, men jag tror att tidningarna själva skapar dokusåpaintresset för läsarna och inte tvärtom.

Nu är ju inte det här någon världsavgörande förändring, men jag tycker ändå det visar en hel del:
På backpacking har vi på fem månader ökat vår läsarkrets med ungefär 30 000 läsare. Under samma period har Aftonbladet förlorat 55 000 läsare.
Jag tror absolut inte att vi nånsin skulle bli lika stora som aftonbladet, men det bevisar ju att folk är lite trötta på kvällsblaskorna och söker sig till annat.

5:13 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - jag tror att du har helt rätt. Folk börjar sakta men säkert tröttna på kvällsblaskor och dokusåpakändisarnas intriger.

Jag har faktiskt funderat över om kvällstidningarna är sponsrade av dokusåpornas produktionsbolag eller kanaler för jag håller med om att det är dom som har skapat intresset för dokusåpor och dokusåpakändisar.

5:17 em  
Anonymous Anonym said...

Gillar definitivt din formulering: "Dokusåpakändisar är ju bara folk som har varit med på TV". Det är på något sätt en väldig basic form att beskriva fenomenet på, de som är väldigt angelägna om att skaffa sig (någon form av) liv på det sättet tror att livet går ut på att synas i TV, annars finns man inte. Jag har aldrig varit i TV (och har aldrig haft för avsikt att synas där) men har ändå ett gott liv. Tycker i alla fall jag. Å andra sidan försöker jag att göra ett bra arbete på min kant, njuta av de små framstegen i det, och i övrigt ha ett enkelt och bra leverne. Inget av det kommer att dyka upp i TV men jag existerar och mår bra ändå.

Livet går nog ut på att njuta av de goda sidorna och se till att de andra sidorna får så litet utrymme som möjligt. Det är min tolkning men som vanligt har jag väl fel (men låt mig vara lycklig i min okunnighet).

8:25 em  
Anonymous Anonym said...

Tack för förklaringen!

Uffe, inte har du väl fel heller.

Jag måste ju säga att jag har varit med på TV en gång, haha. Jag var med i Trafikmagasinet, kände familjen som var testfamilj och sonen kunde inte vara med på inspelningen, så jag fick vara med. Det var en Saab, de hade just uppfunnit "skidluckan" i mittensätet, så jag och kompisen kikade fram där i skidluckan (de filmade från bagageluckan) och sa "smart va?". Hahaha.

Känd blev jag dock inte.

Gud, vad aktiv jag har varit på din blogg idag hörrudu.

8:34 em  
Blogger Thérèse said...

Uffe - jag håller med jag har också ett bra liv fast jag inte syns i media. Jag tycker det är skönt attleva ett liv utanför TVrutan. Jag är verkligen inte en person som gillar att synas eller stå i centrum så någon dokusåpa skulle det aldrig bli för min del.
En gång har jag blivit intervjuvad i spansk TV om mina frukostvanor men det har inte gjort mig till kändis.

Johanna - Trafikmagasinet ? Har du mött legenden Christer Glenning då? Jag tycker det är jättekul med folk som är aktiva på min blogg. Skriv hur mycket och hur ofta ni vill om vad ni vill , jag älskar kommentarer . Det är det som är grejen med att blogga

8:46 em  
Anonymous Anonym said...

Jaa, han var faktiskt med vid inspelningen där vid Falu Gruva. Haha, detta var längesen!

8:50 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - haha han var ju en riktig profil som även vi som aldrig tittade på trafikmagasinet kände till. Jag har en kompis från Falun som har sett honom på stan då och då , jag är grymt avundsjuk ;) Men att vara med i hans program det slår att spana in honom på stan :)
Min kompis från Falun har också sett Göran Greider ett antal gånger men det har jag också gjort.

Göran Greider och Christer Glenning det är riktiga kändisar det!

8:57 em  
Anonymous Anonym said...

Ha ha, nu kommer jag ju framstå som världens mediakåtaste jämte er, men det bjuder jag på!

Jag hade LÄTT ställt upp på att vara med i något TV-program om det hade med mitt jobb att göra och gynnade backpacking. Inget snack om det. Vet inte riktigt vilket program det skulle vara, men om jag till exempel fått ge säkerhetstips till resenärer eller fått prata om resbranschen.

Men jag hade aldrig ställt upp i en dokusåpra, helt enkelt för att det aldrig hade gynnat mig. Att vara dokusåpakändis är ju knappast något som ger en prestige och respekt, snarare det motsatta.

9:03 em  
Blogger Nejma said...

Jaha, då är jag väl en kändis då. *s* För jag har varit med på TV (intervjuad om kejsarsnitt på nyheterna och visad på både Rapport och Aktuellt) och 2 gånger på radio. Någon som vill ha autograf? *flinar*

Ulrika, vi kan ta varann i hand för jag skulle också gärna ställa upp på att vara med i TV igen om det handlade om nått jag tror på, men jag skulle ALDRIG vara med i en såpa. Även "vanliga" människor behövs på TV, det kan inte bara vara Barbie & Ken.

Vika ut mej skulle jag heller aldrig göra. Jag fattar helt enkelt inte vitsen med det. Visst, man blir kanske kändis i 5 min, men sedan då? Hur kul är det när ens barn 10 - 15 år senare hittar bilderna?

/Nejma

9:31 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - Något sånt hade jag nog också kunnat göra , prata om något som jag kan och brinner för eller för ett jobb eller nåt men inte prata om mig själv. Men det är ingen önskan jag har och jag avskyr att synas och vara i centrum. Om det rent hypotetiskt dök upp en förfrågan är jag inte säker på att jag skulle säga ja eller nej. Som jag skrev i förra inlägget att jag gärna skulle vilja få betalt för att skriva men jag är inte säker på att jag skulle tacka ja till en förfrågna. Kanske låter det schizofent men jag planerer ingen journalist eller media karriär , bloggandet är bara en hobby/bonus. Jag har en helt annan utbildning och jag känner inte att jag måste vara med någonstans för att vara med , synas eller få flera läsare.

Nejma - nu när var och varannan tjej viker ut sig eller lägger upp lättklädda bilder på sig själv på nätet blir man nog inte så lätt kändis på ett utvik., Jag håller med dig och Ulrika så svaret till henne är till dig också

9:39 em  
Blogger Pumita said...

Jag tycker inte alls att du är gnällig Therese! (nu lämnade jag "tildisarna", apostroferna alltså, med flit för att det är enklare) Den här utseendefixeringen och behovet av att synas för att vara någon fanns inte på samma sätt förr och jag tycker att det är viktigt att prata om den. Jag kan bara hålla med om föregående inlägg om att det är sorgligt hur mycket folk är beredda att förnedra sig för att få en stund i rampljuset. Då menar jag förstås inte Ulrika och er andra, det beror ju på sammanhanget så klart.

När det gäller det här med katastrofer så är det väl iofs naturligt att man bryr sig mer om sina närmaste, men att inte ha någon empati eller solidaritet över för dem lite längre bort gör mig riktigt arg. Man kan ju fundera lite på hur och varför vi får reda på just de nyheter vi matas med i media också... och vad det är vi inte får veta. Ifrågasätta är nyttigt, tycker jag.

10:42 em  
Anonymous Anonym said...

Haha, Göran Greider har det ju hänt att man sprungit på några gånger. ;)

10:55 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - Utseendefixeringen har både ökat extremt dom senaste 10 åren och idealet har blivit något sorts konstgjort , plastikoperarat onaturligt som i mina ögon inte ens är snygg. Förr kanske unga också drömde om att synas men då för att man gjort något. Man ville bli skådespelare , musiker eller något liknande inte bara vara känd för att man har varit med på TV.

Jag har ju skrivt om det här förut men tyvärr tycker jag inte att svenska tidningar gör så mycket egen research utan får sina nyheter främst från engelskspråkiga (läs amerikanska) nyhetsbyråer. Ett exempel är väl när svensk media nästan genomgående applåderade störtandet av en demokratiskt vald president i Venezuela för några år sen. Att skriva om tredje världen är inget som dom största svenska tidningarna prioriterar. Kanske är det inget läsarna är intresserade av heller.

Johanna - Greider går ju inte att ta miste på! Är han fortfarande på Dala Demokraten?

8:39 fm  
Blogger Ataharis said...

Pumans dotter och Therese: googla på 'gatekeeper'. Det är vad de (människor eller funktioner) kallas för som styr nyhetsflödet och urvalet.

Lars-Åke Larsson heter en kunnig man inom området, han definierar gatekeeper-modellen som en process som gallrar och reducerar information. Modellen förklarar hur somlig information lyfts fram före annan, som hur vissa frågor men inte andra blir nyheter i media, därför att redaktionella eller andra aktörer fungerar som en sluss.

Det finns alltså uppmärksammat och definierat och diskuteras av medieforskare och _förhoppningsvis_ nyhetsredaktioner också. Samtidigt tror jag att ju mer vi själva blir globala och söker nyheter på fler håll än de svenska kanalerna desto bättre borde det bli. Men då får man inte glömma att använda källkritiken och förnuftet. Inte tro på allt man ser, utan ifrågasätta. Vem tjänar på att presentera den här informationen?

Med det sagt, så håller jag med tidigare inlägg: sponsrar Big Brother Aftonbladet eller? För såååå intressant är det väl ändå inte... Ändå tycks ju dokusåpaformatet fungera utomlands också. Märkligt.

En väldigt komplicerad fråga.

10:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, han är fortfarande chefredaktör. :)

11:10 fm  
Blogger Thérèse said...

Trulsa - mycket bra skrivet. Visst är det så att fler och fler söker andra nyheter än svenska på nätet idag. Men det kräver ju tillgång till uppkopplad dator och språkkunskaper så vissa blir ju utstängda

Visst fungera dokusåpor utomlands. Här är dom alldeles galna i Gran Hermano som Big Brother heter på spanska och deltagarna blir kändisar. Några spanska barturneer känner jag dock inte till

Johanna - skönt att höra ;)

12:54 em  
Anonymous Anonym said...

Som vanligt ska jag ge massmedia en känga, men det är så enligt min mening att media har ett ansvar över vilka de gör till "vardagshjältar" eller "idoler". Om varje kvällstidningar skulle börja skriva om och till viss mån glorifiera personer som gör insater i tredje världen skulle det förmodligen också ändra idealen man vill efterleva. Om en person märker att man får störst uppmärksamhet som utvikningsmodell så tar man den vägen om man får mest uppmärksamhet som barmhärtig samarit så tar man den vägen. Inte riktigt så enkelt jag vet och viss glamour behövs för att allting inte ska bli vemodigt men media har ett stort ansvar över vilka som blir förebilder för de unga. Och när 9-åringar går och pratar om Big brother och har handväskor med sig ut i skogen på friluftsdagar får man sig en tankeställare.

1:34 em  
Blogger Thérèse said...

Robban - jag håller med.Tidningarna har ett stort ansvar här. Naturligtvis skulle det blir trist och deppigt att bara läsa om svält , fattigdom och tredje världen så visst behövs lite "glamour" (ett ord jag är fruktansvärt trött på , allt och alla är visst glamour idag) men dokusåpafolket kunde vi vara utan. Ge duktiga musiker , filmstjärnor och andra uppmärksamhet istället.
Det verkar som om ungdoms/tonårs perioden blir längre och länge. 9 åriga flickor försäker vara tonåringar precis som 49 åriga kvinnor.
Bra exempel i 3 dje världen vore också kul att läsa om i media. Många har ju föreställningen att hela Afrika är svält , elände och missär men där finns ju mycket bra också

1:52 em  
Blogger Thérèse said...

Självklart behöver vi yta och lättsam underhållning ibland. Jag har inget emot mode och skönhet , lättsamma komedier , nöjen och olika sk. "ytliga intressen" Det är bara dom här dokusåpa människorna som jag är så less på och ännu mera less på det sjuka kvinnoidealet med störts silikonbröst och mest sönderblonderat hår vinner. Jag vill se flera vackra naturliga tjejer.
Sen det här med utvik gör mig så trött och less så jag funderar på att sätta mig i en bunker och äta ravioli resten av livet.

3:05 em  
Blogger Pumita said...

Det ligger nåt i det du säger, Robban, visst har media ett stort ansvar, men är man någorlunda vettig (vuxen, tonåringar och barn är kanske mer lättpåverkade) borde man ju inte gå på allt det där. Vem är det som köper alla de här skräptidningarna osv. Är vi så dumma? Ja, det verkar inte bättre. (Jag hoppas att jag har fel!)Annars skulle man ju inte kunna sälja s**ten!

9:36 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tar Natascha.

Ni kan få den där kommunisttjejen. Hon vet säkert hur man delar rättvist.

5:09 fm  
Blogger Thérèse said...

Anonym - vem är Natascha och vem är kommunistjejen?

9:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker om utvikningstjejerna, det är trevligt att se på vackra och sexiga flickor och det är fint när de gör sig till :)

9:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home