fredag, december 30, 2005

nyår på spanska

Imorgon är det nyårsafton och här i Spanien ska man enligt traditionen äta en vindruva vid varje klockslag när klockan slår tolv. I Madrid lär cirka en miljon personer trängas på torget Puerta del Sol och käka druvor när klockan slår midnatt och sen börjar fyrverkeriet. För den som inte vill eller kan ta sig till Puerta del Sol direktsänds druvätandet och trängseln i nationell TV så familjer runt om i hela Spanien sitter och tittar och äter druvor, precis som svenskar kollar på när Jan Malmsjö läser "Ring klocka ring" från Skansen. Klarar man att äta sina tolv druvor får man önska sig nåt inför det nya året och naturligtvis slår önskningen in för den. Själv kommer jag inte att få önska mig något för jag är inte speciellt förtjust i färska eller torkade vinduvor men dricker gärna dom pressade.

spanskt så kallat öl

Här i landet kan man absolut inte göra öl. Ett öl som heter Mahou sägs vara femstjärningt i reklamen men smakar som kemiskt avfall. Cruzcampo smakar mest vatten men har en lite läskig söt bismak. Damm och Estrella är har också en kuslig kemisk smak , dock inte lika utpräglad som Mahou, blandat med någon konstgjord sötma. Kusligt. San Miguel är nog det minst vidriga av vidriga men har också konstigt söt smak. Som tur är har jag en bar i mitt hus som serverar Guinness på fat och god belgisk öl bland annat. Egentligen dricker jag hellre vin än öl och gott vin kan man lätt få tag i här i landet allt från en god Rioja till en fino som är en torr sherry som smakar fantastiskt.
Cava är visserligen inte champange men helt okey för den som gillar bubblor och går att få till bra priser. Champangen här kostar ungefär som på Bolaget.
En annan dryck som kan rekommenderas är rött vin blandat med casera (en sorts läsk som påminner lite om sprite) kallas tinto de verano
Vill man dricka något starkare kan jag rekommendera Ponche Caballero. Mycket gott men finns tyvärr inte på Bolaget.
Så besöker man Spanien är det en god ide att hålla sig till importerat öl , dricka vin eller vatten.
Kranvattnet här i Madrid går faktiskt att dricka och smakar bättre än på många andra ställen i landet. Annars säljs vatten på flaska överallt och är inte särskilt dyrt

torsdag, december 29, 2005

svar till en gammal klasskompis i Sevilla

När jag pluggade spanska i Sevilla hade jag en svenska klasskompis som funderade över varför alla gamla spanjorskor var korta och tjocka med kort hår medans dom unga var långa och smala oftast med långt hår. När krymper dom , är det när dom klipper håret undrade han i sin enfald. Nu har jag fått en förklaring till mysteriet. I Spanien är ungdomar som är födda på 80-talet i genomsnitt 15 centimeter längre än sina föräldrar som är födda på 50-talet och upp till 30-centimeter längre än mor- och farföräldrarna som föddes under eller straxt efter inbördeskriget (1936-39) Dom som föddes och var barn under och efter kriget är märkta av svälten och undernäringen som följde i krigets spår. Ibland kallas 80-tals generationen för yoghurt-generationen eftersom det var den första generation som fick äta rikligt med protein när dom var små

siesta

Svenska tidningar skrev igår att siestan skulle avskaffas här i Spanien. Jag läser spanska tidningar och ser på spanska nyheter på TV och där har det inte nämnts. Vet inte om siestan är så utbredd här i huvudstaden heller inte som det var i Sevilla när jag pluggade där för 7 år sen. Mindre affärer stänger ofta mellan 14-17 men större brukar ha öppet och på kontor och skolor finns inga 3-4 timmars luncher då man åker hem och sover.

Narnia

Var på Narnia ikväll. Gick till en biograf som visar textade orginalversioner. Finns några här i Madrid annars dubbar spanjorerna allt. När Göran Persson, Kofi Annan, Tony Blair, Chirac eller någon annan intervjuvas i TV talar han/hon alltid spanska. Minst sagt störande att se kända personer prata spanska med fel röst. Dubbning av program lär ha införts på Francos tid och användes då också som censur. Nu har ju Franco varit död i över 30 år så man tycker att dom kunde sluta med otyget men många spanjorer man frågar tycker att det verkar jobbigt att läsa text.
Kan inte påstå att Narnia var en särskilt bra film som jag skulle rekommendera, inte var den särskilt dålig heller. Känner mig ganska likgiltg för barnen som leker krig i garderoben där det alltid är vinter men aldrig jul. En jultomte som absolut inte såg ut som en jultomte dök upp och delade ut vapen. Sen är det ett lejon som offras och återuppstår och mycket snack om söner av Adam och döttrar av Eva. Lite väl kristen känsla över det. Nä gå och se Harry potter och den flammande bägaren istället om ni funderar på att se något likande

onsdag, december 28, 2005

Äntligen

Så har jag äntligen, på allmän begäran gått och skaffat mig en blogg , tre veckor efter att jag och familjen lämnade fosterlandet för att under några år bo och arbeta i den spanska huvudstaden. Återkommer med rapporter från mitt liv i utlandet och funderingar kring det mest.